Stranačke aktivnosti     | 17.12.2021. 17:55 |

Saopćenje za javnost Stranke za BiH

FENA Saopćenje

SAOPĆENJE

Stranka za Bosnu i Hercegovinu u potpunosti podržava zahtjeve Udruženja poslodavaca Federacije BiH u vezi  sa najavljenim povećanjem cijene električne energije. Ovim potezom privreda se gura u totalni kolaps. Stolica direktora Elektroprivrede BiH ne smije se čuvati poskupljenjima električne energije za privredne subjekte više od 100, 200, pa čak i 300 odsto u odnosu na dosadašnje.

Još jednom se pokazuje da je Vlada u tehničkom i otetom mandatu spremna žrtvovati čitavu ekonomiju i desetine hiljada radnih mjesta. A sve to zbog jednog direktora čije imenovanje je bilo dio stranačke podjele plijena.  Ovim potezom se zloupotrebljava najveće javno preduzeće u Federaciji BiH.

Podsjećamo, ovo smo istakli i prilikom zahtjeva za hitnu smjenu direktora Elektroprivrede BiH. Gospodin Adnan Andelija svojom bahatošću i  nesposobnošću  uprave koju predvodi dovela Elektroprivredu BiH u stanje u kojem se danas nalazi. U ovoj godini Elektroprivreda BiH potrošit će oko 50 miliona KM na kupovinu uglja iz bh entiteta Republika Srpska, a koji je mogao i morao biti proizveden u rudnicima Koncerna kako je to bio slučaj ranijih godina. Bačenih 50 miliona KM sada se pokušava nadomiriti otimanjem od privrednih subjekata u Federaciji BiH.

Vlada Federacije BiH nema nikakvo pravo niti mandat na ovakav način poigravati se sa sudbinom hiljada preduzeća čije poslovanje se ugrožava enormnim poskupljenjima električne energije. Ovdje i sada  podsjećamo na zaključke Glavnog odbora Stranke za Bosnu i Hercegovinu od 04. 12. 2021. godine, a u vezi sa situacijom u energetskom sektoru:

- Svi rudari trebaju biti uposlenici Elektroprivrede BiH

- Elektroprivreda BiH ne treba da kupuje ugalj od rudnika čiji je vlasnik

- Umjesto sedam rudnika i dvije termoelektrane (ukupno 9 uprava) potrebno je formirati dva proizvodna preduzeća

- Termoelektrana Tuzla sa pripadajućim rudnicima i Termoelektrana Kakanj sa pripadajućim rudnicima koje kao krajni proizvod imaju električnu energiju

- Termoelektrana u ovom obliku treba imati jednu upravu, jednog direktora, a pripadajući rudnici izvrsne direktore

- Osim ove dvije proizvodne cjeline unutar Koncerna Elektroprivrede treba postojati i treća: Hidroelektrane na Neretvi u čijem sastavu bi bio i vjetropark Podveležje

- Svi uposlenici Elektroprivrede BiH platu primaju od prodaje električne energije i nema potrebe da rudari svoju primaju od prodaje uglja Elektroprivredi BiH

- Umjesto kroz povećanje cijene struje prema gradjanima i privredi, dugovi rudnika trebaju se riješiti posebnim konsolidacijskim zakonom kojim bi se dug prema Fondu PiO pretvorio u dionice ovog Fonda u Elektroprivredi BiH kao dioničkom drustvu

- Elektroprivreda BiH zbog resursa kojima upravlja mora biti profitabilno preduzeće, a iz profita ulagati u nove kapacitete.

- Gradjani i privreda trebaju imati povoljne cijene jer je naša zemlja bogata energetskim potencijalima čija iskorištenost je i dalje ispod 50 odsto.

 

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Stranke za BiH

Čavalić i Omerović predlažu strožije kazne za vozače pod utjecajem aklohola

Članovi predsjedništva Stranke za BiH iz Goražda podnijeli ostavke na sve stranačke funkcije

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta