Bosna i Hercegovina     | 17.12.2021. 14:27 |

Turska donirala opremu Centru za profesionalni razvoj OSBiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. decembra (FENA) - Ceremonija primopredaje opreme za dvije učionice Kursa turskog jezika, koju je donirao Ured vojnog atašea Republike Turske, upriličena je danas u Rajlovcu.

Ceremoniji su prisustvovali - ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić i načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH (OSBiH) generalpukovnik Senad Mašović, kao i ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Sadik Babur Girgin i turski vojni ataše u BiH brigadir Mustafa Sitki Tatar.

Donacija opreme realizira se kroz program saradnje u podršci učenja turskog jezika u Centru za strane jezike OSBiH.

Ministar Podžić naveo je da se radi o izuzetno vrijednoj donaciji koja će unaprijediti opremljenost OSBiH, te samim tim i jačanje njenih sposobnosti i interoperabilnosti kao jednih od prioriteta, ali i uslova da OSBiH izrastu u moderne oružane snage.

Podžić je naglasio i da ova donacija, kao i sve buduće koje će se realizirati u narednom periodu od Vlade Republike Turske, potvrđuje izuzetnu saradnju i dugogodišnje prijateljske odnose dvije zemlje, što će značajno doprinijeti dostizanju viših standarda OSBiH na putu tranzicije ka punopravnom članstvu u NATO.

Načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnik Senad Mašović u svom obraćanju je izrazio zahvalnost na značajnoj pomoći od Ambasade Republike Turske Centru za profesionalni razvoj OSBiH, te dodao da će ova donacija doprinijeti lakšem usvajanju vještina turskog jezika za sve polaznike osnovnog i naprednog nivoa kursa.

Kursevi turskog jezika u Oružanim snagama BiH realiziraju se od oktobra 2007. godine, a do danas kurseve je ukupno pohađalo 413 pripadnika OSBiH, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Položeno cvijeće na Kovačima u okviru obilježavanja 32. godišnjice formiranja Armije RBiH 

Turska - Nakon nesreće spašeno 98 osoba zarobljenih u kabinama žičare u Antaliji

Turska ograničava izvoz određenih proizvoda u Izrael zbog napada na Gazu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'