Bosna i Hercegovina     | 17.12.2021. 13:26 |

Ahern: SAD neće oklijevati da aktere u BiH smatra odgovornim za korupciju

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. decembra (FENA) - Vršilac dužnosti pomoćnika državnog sekretara u Ministarstvu finansija Sjedinjenih Američkih Država Paul Ahern sastao se ove sedmice s liderima i ukazao na rizik po investicijsku klimu u Bosni i Hercegovini i povjerenje građana, u slučaju da BiH ne provede ključne reforme u vezi sa sprečavanjem pranja novca i finansiranja terorizma i ne poduzme ozbiljne korake na iskorjenjivanju korupcije.

Ahern je u posjetu regiji doputovao kako bi razgovarao o prijetnji koju korupcija predstavlja za stabilnost i prosperitet zapadnog Balkana, a posebno za BiH.

Na sastancima s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom te ministrima finansija i sigurnosti Vjekoslavom Bevandom i Selmom Cikotićem, Ahern je informiran o izazovima s kojima se BiH suočava dok se priprema za 5. krug MONEYVAL uzajamne evaluacije prema standardima Radne grupe za finansijsko djelovanje (FATF).

Ahern je naglasio da BiH mora brzo djelovati kako bi poboljšala svoj sistem sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma (AML/CFT) jer bi u protivnom mogla biti vraćena na FATF "sivu listu" zbog čega je apelirao da treba da pokaže MONEYVAL-u ne samo da je sposobna za novi zakon, nego i provedbu efikasnog sistema za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

Upozorio je da bez provođenja reformi, investitori i finansijske institucije mogu odustati od poslovanja s BiH, dodajući da Vlada SAD-a podržava građane BiH koji traže vlast koja će omogućiti prosperitetniju budućnost bez korupcije.

Kao što je naglašeno u nedavno objavljenoj Strategiji SAD-a za borbu protiv korupcije, za predsjednika Josepha Bidena i njegovu administraciju, borba protiv korupcije je prioritet nacionalne sigurnosti.

Izvršnom uredbom 14033, predsjednik Biden je također proširio ovlasti za američke sankcije na zapadnom Balkanu ciljajući na korumpirane aktere.

Zaključci Narodne skupštine Republike Srpske od 10. decembra usmjereni na povlačenje nadležnosti iz državnih institucija prijete da ponište posljednjih dvadeset šest godina mira i stabilnosti u regionu, rečeno je u saopćenju Ambasade SAD-a u BiH.

Svi lideri u BiH imaju odgovornost da rade na smirivanju tenzija i da se uključe u dijalog kroz institucije BiH.

- Sjedinjene Države neće oklijevati da aktere u BiH, bez obzira na njihovo političko opredjeljenje, smatraju odgovornim za njihovo destabilizirajuće djelovanje i stalnu korupciju. Ministarstvo finansija SAD može i hoće koristiti sva raspoloživa sredstva kako bi se suprotstavilo korumpiranim akterima koji ugrožavaju budućnost BiH i njenih građana - kazao je vršilac dužnosti pomoćnika državnog sekretara Ahern.

Ministarstvo finansija SAD-a raduje se suradnji sa bh. vlastima na rješavanju problema pranja novca i finansiranja terorizma, jer je rješavanje tih problema ključno za borbu protiv sistemske korupcije. Istovremeno, Ministarstvo finansija će nastaviti pratiti političku situaciju i koristiti ovlaštenja za promoviranje stabilnosti BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Bećirović - Labib: Belgija važan partner na putu BiH ka evropskim i euroatlantskim integracijama

Delegacija Svekineskog narodnog kongresa u PSBiH - Jačati privredne i druge veze BiH i Kine

Brkić: Za BiH od ogromnog značaja da dobije pozitivnu odluku o pokretanju pristupnih pregovora

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo