Bosna i Hercegovina     | 16.12.2021. 21:00 |

Čović: Imat ćemo zakon kojim ćemo definirati legitimno predstavljanje (VIDEO)

FENA Mirza Efendić

MOSTAR, 16. prosinca (FENA) - Predsjednik HDZ-a BiH i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović izjavio je kako je velika šansa propuštena, ali da i dalje vjeruje da će BiH dobiti izborni zakon koji će definirati legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda.

- Sreća da je božićno vrijeme pa se lakše savladaju loše vijesti poput otkazivanja pregovora oko Izbornog zakona. Siguran sam da smo propustili izuzetnu priliku, ali sam i siguran da ćemo imati Izborni zakon kojim ćemo definirati legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda i da će se izbori održati u takvom ambijentu – kazao je Čović novinarima nakon božićnog prijema koji je ove godine organiziran u Mostaru.

Po njegovim riječima, europski put se ne može dobiti bez legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda.

- Drago mi je da je sve više onih koji u Europskoj uniji koji to razumiju. Moj cilj je da sačuvamo mir i stabilnost te da nađemo dovoljno razumijevanja između tri naroda da riješimo ove probleme - rekao je Čović.

Također je kazao kako se nada da će što prije sjesti s Bakirom Izetbegovićem i raspraviti o važnim temama u BiH.

- Vremena više nema na pretek, ali razumijevanja za ključne stvari još može biti. Rješenje nije da nam strani dužnosnici drže nekakav red, to moramo učiniti mi jer je to naša odgovornost. Moramo vratiti povjerenja između sva tri naroda, posebno između Bošnjaka i Hrvata u Federaciji - naglasio je Čović.

Na upit novinara kako komentira Dodikove izjave da bi trebalo formirati vojsku RS-a, Čović je ponovio kako se mora postići politički dogovor oko ključnih stvari.

- Reforma Oružanih snaga je jedna od rijetkih uspješnih reformi koje smo proveli poslije rata u BiH. Ja kažem da se ne smijemo dovesti u situaciju da ne možemo osigurati osnovnu logistiku za naše mlade vojnike. Naše zapovjedništvo uči po školama NATO saveza i to treba iskoristiti, ne kao oružanu silu već kao primjer na kojemu možemo graditi zajedništvo u BiH. Ministarstvo i Oružane snage BiH su postavljene tako da imaju zastupljenost sva tri naroda u cjelini. Ja ću učiniti sve u mojoj moći da policijske i vojne snage služe žiteljima BiH, a ne bilo kojoj strani - zaključio je Čović.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/6901

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1cnIMO2WKP6vGoayza_3zaYibPL7EABIi?usp=sharing

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Čović: Pozivam nositelje vlasti da sami donosimo odluke i vodimo političke procese

Čović: Pravna država ne može zaživjeti dok nam netko nameće rješenja

Čović: Nastavljamo podržavati Izrael, Južna plinska interkonekcija strateški projekt

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo