Bosna i Hercegovina     | 16.12.2021. 11:57 |

Brkić: BiH je za suradnju na političkom, ekonomskom i sigurnosnom planu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. prosinca (FENA) - Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine  Josip Brkić,  na poziv ministra vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordana Grlića Radmana, sudjelovao je na Konferenciji o budućnosti Europe pod nazivom „Pripremajući se za sutrašnjicu: Globalna i regionalna uloga EU u odgovoru na transnacionalne izazove“.

Konferenciju o budućnosti Europe organizirali su Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, Sveučilište u Zadru i Grad Zadar 15. prosinca u Zadru.

U svom obraćanju zamjenik Brkić kazao je da se budućnost Europe ogleda kroz njezine žitelje. Bez Europljana nema Europe, a promicanje prosperiteta, mira i stabilnosti, te ujedinjenje u različitosti europska su perspektiva za budućnost. Zbog toga iznimno je važno vrijednosti, stavove i politike na kojima su izgrađene EU i NATO dublje ukorijeniti u Bosnu i Hercegovinu.

Zamjenik ministrice mr.sc. Josip Brkić istaknuo je važnost europskog puta BiH, te naglasio kako je  Bosna i Hercegovina opredijeljena za suradnju na političkom, ekonomskom i sigurnosnom planu.

Daytonskim mirovnim sporazumom Bosna i Hercegovina definirana kao država dva entiteta i tri konstitutivna naroda i građana koji u njoj žive, posvećena je promicanju mira, stabilnosti, sigurnosti i prosperiteta u regiji, kao i jačanju regionalne suradnje i izgradnji povjerenja u regiji, a sve u okviru svog strateškog vanjskopolitičkog cilja - punopravnog članstva u EU., rečeno je. 

Zamjenik ministrice Brkić govorio je o aktualnoj političkoj situaciji, prilikama i odnosima u BiH, istaknuvši kako se od Daytona do danas nalazimo u najsloženijoj i najizazovnijoj političkoj krizi.  Odgovornost i obveza za vođenje  reformskih procesa, provedbu 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije, implementiranje presuda Europskog suda za ljudska prava u Strazburu i presuda Ustavnog suda BiH je na domaćim institucijama. Od iznimnog značaja je vođenje konstruktivnih razgovora u cilju iznalaženja pravednih rješenja, temeljenih na zajedničkom dogovoru i konsenzusu  relevantnih političkih aktera  uz puno poštivanje odrednica definiranih Daytonskim mirovnim sporazumom. Nezaobilazna i značajna je pomoć i potpora institucija međunarodne zajednice u tim procesima.

- Republika Hrvatska, punopravna  članica Europske unije relevantan je i  pouzdan partner Europskoj uniji i snažan zagovornik europskog puta Bosne i Hercegovine. Potvrda tomu je rad na izgradnji i jačanju dobrosusjedskih odnosa RH i BiH, snažna potpora procesu proširenja EU, te zalaganje za izgradnju stabilnog i sigurnog prostora zapadnog Balkana - kazao je zamjenik Brkić.

Konferencija o budućnosti Europe, kako je naglašeno,  je demokratski poduhvat koji obuhvaća čitavu Europu, stavljajući njezine žitelje u srce rasprave o pitanjima koja su bitna za njih, s ciljem da Europska unija što bolje odgovori na njihove potrebe i interese u nadolazećem godinama.

Panelisti konferencije o budućnosti Europe pored domaćina Gordana Grlića Radmana, ministra vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske bili su ministar vanjskih poslova Crne Gore Đorđe Radulović, zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić i Dijana Vican, rektorica Sveučilišta u Zadru, a putem videolinka sudionicima su se obratile Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije i Željana Zovko, zastupnica u Europskom parlamentu, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVPBiH.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Ministar Konaković u Zagrebu razgovarao s predsjednikom BNV-a

Konaković sudjeluje u Raisina Dialogueu u Nju Delhiju

MVP BiH: Bh. državljanin iz Gaze koga su Izraelci ranije uhapsili, pušten na slobodu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'