Bosna i Hercegovina     | 16.12.2021. 08:18 |

Počinje postavljanje novogodišnjih ukrasa u centru Sarajeva

FENA Jasna Avdibegović

SARAJEVO, 16. decembra (FENA) - Iako zbog epidemioloških mjera u Sarajevu neće biti organiziranog dočeka Nove godine na otvorenom, preduzeće Park u saradnji sa Ministarstvom komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo i ove godine prazničnim dekorom uredit će najfrekventnije sarajevske ulice.

Nakon predprazničnog dekorisanja Pionirske doline, od danas počinje i ukrašavanje najprometnijih ulica u centru Sarajeva, potvrdili su Feni iz KJKP "Park".

- Velike, dekorativne 3D svjetlosne kugle, promjera oko 1,5 metar krasit će pješačku zonu ulica Ferhadija i Maršala Tita od Vječne vatre do Trga djece Sarajeva. Plan je da jutros ekipe Parka najprije u Titovoj ulici na sajle između zgrada na visini oko 10 metara montiraju velike svjetlosne kugle. Isti posao potom će biti urađen i u pješačkoj zoni ulice Ferhadija. Nakon montaže svi dekorativni elementi bit će priključeni na elektro mrežu i pušteni u rad. Doprinos je to prazničnoj atmosferi koja se već osjeti u našem gradu -  kazala je Feni stručna saradnica za informiranje KJKP "Park" Aldijana Hamza.

Tokom ove sedmice preduzeće Park je svjetlosnim prazničnim ruhom dekorisalo i prostor rekreativno - zabavnog centra "Pionirske doline" u okviru projekta "Zimska čarolija" koji također finansira resorno ministarstvo. Osim dekoracije staza za šetnju na centralnom platou u blizini staklene bašte i rekvizita za igru i rekreaciju okićena je i velika jelka.

Hamza je kazala kako će praznični dekor dobiti također veće i centralne ulice i u Vogošći. Za dekorisanje ulica u Vogošći ova Općina angažirala je preduzeće Park, a dekor će biti u ulicama Jošanička, Omladinska, Igmanska, Spasoja Blagovčanina i drugim. 

S obzirom na to da će se montaža dekorativnih elemenata u narednim danima vršiti iz kranova auto korpi, pa zbog otežanih vremenskih prilika preduzeće Park apelira na vozače i pješake da poštuju postavljenu signalizaciju u blizini lokacija na kojima se radovi izvršavaju.  

- Nakon montaže svih elemenata oni će biti priključeni na elektro mrežu postojeće javne rasvjete na navedenim lokacijama, a u funkciji će biti u toku noćnih sati - kazala je Hamza.

Plan je montažu elemenata završiti do sredine naredne sedmice, do početka božićnih blagdana. Elementi će u funkciji na sarajevskim ulicama biti sve do polovine januara naredne godine, a nakon božićnih blagdana, u drugoj polovini januara će biti demontirani i uklonjeni, kazali su Feni iz "Parka". 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Dočekana srpska nova godina, vatromet s Kule Beograd

Više od 300 uhapšenih u Berlinu u novogodišnjoj noći

Proslava Nove godine u glavnim gradovima regije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo