Kultura     | 15.12.2021. 12:03 |

HAZU i BANU: Jednakopravno i s poštivanjem možemo riješiti brojne probleme

FENA Tomislav Glamuzina

MOSTAR, 15. prosinca (FENA) - Hrvatska Akademija za znanost i umjetnost u BiH potpisala je u srijedu u Mostaru Sporazum o suradnji s Bošnjačkom akademijom nauka i umjetnosti iz Sarajeva.

- Uvjereni smo da možemo pridonijeti promicanju znanosti, umjetnosti i kulture u Bosni i Hercegovini kako bi to bilo u funkciji razvoja, ne samo ove dvije akademije, nego i cijele BiH – kazao je akademik Mladen Bevanda, predsjednik HAZU-a.

Dodao je kako se suradnja temelji na načelima jednakopravnosti, međusobnog uvažavanja, razumijevanja, poštivanja, dogovaranja i razgovaranja o svim pitanja.

Pored toga, smatra kako akademije u ovaj projekt ulaze s velikim povjerenjem, svjesni da boljitku puno više mogu pridonijeti zajednički nego pojedinačno.

- Želimo vidjeti ljepšu Bosnu i Hercegovinu. Umjesto stvaranja razdora i nepovjerenja, želimo pružiti ruku suradnje svima onima koji žele dobro ovoj zemlji i svim ljudima kojima danas treba lijepa riječ, razgovor, dijalog i tolerancija, što ćemo mi i promicati – naglasio je akademik Bevanda.

Uz projekte na kojima akademije rade svake godine, ovim Sporazumom dogovorene su aktivnosti na zajedničkim projektima i temama na koje mogu utjecati i koje zajednički mogu riješiti.

Suradnja se temelji na ravnopravnoj osnovi, ocijenio je predsjednik BANU-a akademik Mehmed Akšamija, ustvrdivši kako je osnovni cilj raditi za bolju budućnost svih ljudi u BiH.

- Ovo je prvi iskorak gdje želimo u okviru ravnopravnog djelovanja postići jedinstvene rezultate. Nas politika ne zanima. Zanima nas znanost, kultura, umjetnost i obrazovanje. Pokušavamo biti pozitivan primjer suradnje i nastojat ćemo da to istraje – zaključio je akademik Akšamija.

Potpisivanju Sporazuma, osim Bevande i Akšamija, nazočili su i generalni tajnik i predsjednik Skupštine HAZU-a u BiH Josip Muselimović i Ante Mišković.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Čelnici HAZU-a BiH i HKD 'Napredak' o obilježavanju 600 godina rođenja kraljice Kosače

HAZU BiH i HKD Napredak potpisali Sporazum o suradnji

Hrvatska akademije za znanost i umjetnost najavila godišnju Skupštinu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo