Svijet     | 13.12.2021. 14:27 |

Francuska i Mađarska suglasne o važnim pitanjima uoči sastanka Macron-Orban

FENA Internet

BUDIMPEŠTA/PARIZ, 13. decembra (FENA) - Mađarska je poručila da se suglasila sa Francuskom u vezi s nekoliko pitanja od strateškog značaja za budućnost Evrope u jeku priprema za razgovore u ponedeljak između premijera Viktora Orbana i francuskog predsjednika Emanuela Macrona.

Macron, koji je putovanje u Budimpeštu trebalo da započne obilaskom groba filozofa koji se protivio Orbanu, rekao je prošle sedmice da je mađarski lider politički protivnik, ali i evropski partner s kojim je moguće naći kompromis, javlja Reuters.

U videu objavljenom na svojoj Facebook stranici, mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto također je okarakterizirao dvije zemlje Evropske unije i kao partnere i kao protivnike.

- Također se slažemo oko važnosti zaštite vanjskih granica EU - rekao je Szijjarto, nekoliko dana nakon što je Macron kazao da je zaštita i kontrola granica Unije jedan od glavnih ciljeva Francuske tokom njenog šestomjesečnog predsjedavanja EU koje počinje u januaru.

Macron i Orban su u sukobu oko pitanja imigracije, LGBT prava i stava Evropske komisije prema Mađarskoj zbog demokratskih standarda i vladavine prava.

Macron je ukazao na "kulturnu bitku" s Mađarskom i nekim od njenih susjeda za koju kaže da šteti koheziji EU, a francuski zvaničnici rekli su da će raditi na unapređenju LGBT prava i vladavine prava s Orbanom.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Macron: Ukrajini potrebne jasne i snažne sigurnosne garancije

Evropski parlament rezolucijom osudio Mađarsku

Mađarska zatražila od EU da produži ograničenja uvoza ukrajinskih žitarica

Promo

M:tel: Veliko NBA finale je tu, pratite ga uz m:tel!

Zvjezdani glamur impresivnih modela iz m:tel ponude

Raiffeisen banka investira u novu budućost