Politika

SDA: Relativiziranje dodatno ohrabruje aktere koji nasrću na stabilnost i mir

Saopćenje

SARAJEVO, 12. decembra (FENA) - Stranka demokratske akcije (SDA) je duboko razočarana odnosom predstavnika međunarodne zajednice prema otvorenom pokušaju rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji je pokrenut usvajanjem posljednjih zaključaka u Narodnoj skupštini RS. 

Mlake reakcije u kojima se „svi lideri pozivaju na dijalog", na "izbjegavanje zapaljive retorike i izgradnju povjerenja" pokazuju nevjerovatan izostanak spremnosti da precizno identificiraju problem i suoče se sa njim, saopćeno je iz SDA.

Iz SDA ističu da se takvim stavovima izjednačava odgovornost onih koji blokiraju rad institucija i nasrću na ustavno-pravni poredak BiH, sa onima koji se bore za funkcionalne institucije i suprotstavljaju antiustavnom djelovanju.

Istovremeno, upozoravaju da relativiziranje obima i uzroka krize može samo dodatno ohrabriti aktere koji nasrću na stabilnost i mir. 

- Ukoliko predstavnicima međunarodne zajednice još uvijek nije jasno ko pravi probleme u BiH, podsjetit ćemo ih da iza prijetnji secesijom entiteta RS, koje su sadržane i u zvaničnim dokumentima SNSD-a, te direktnog rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma pokušajem neustavnih otimanja nadležnosti države, uz otvorenu prijetnju upotrebom sile, stoji jedan čovjek – Milorad Dodik i njegova stranka - navodi se u saopćenju. 

Kako se nadalje navodi, u okolnostima u kojima Dodikove blokade ugrožavaju mir, živote i imovinu građana, "posljednje izjave šefice Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec o 'nemogućnosti Predsjedništva BiH da se dogovori oko angažiranja logistike Oružanih snaga BiH', ne samo da izjednačavaju odgovornost i obmanjuju javnost, već duboko vrijeđaju inteligenciju građana BiH, koji trpe posljedice Dodikovih drskih blokada".

Iz SDA preciziraju da Oružane snage BiH nisu spriječene da "pomognu ljudima u nevolji zato 'što nije bilo dogovora u Predsjedništvu BiH', već zato što je njihov angažman u više navrata spriječio Milorad Dodik". 

- Krajnje je vrijeme da predstavnici međunarodne zajednice prestanu sa bježanjem od neugodne istine kroz izjednačavanje odgovornosti. Umjesto toga, dužni su da jasno i nedvosmisleno identificiraju krivce za destabilazaciju prilika, te u skladu sa obavezama koje proizilaze iz Dejtonskog mirovnog sporazuma, odlučno reagiraju. U suprotnom, bit će saučesnici u uvlačenju BiH, ali i cijelog regiona, u opasan i potpuno neizvjesan razvoj događaja - navodi se u saopćenju.

(FENA) H. D.
Vezane vijesti