Bosna i Hercegovina     | 12.12.2021. 11:08 |

Bećirović: Većina nadležnosti Republike BiH oduzete višegodišnjom primjenom sile

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. decembra (FENA) - Delegat Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović uputio je pismo međunarodnim dužnosnicima u BiH povodom antidejtonskog i antiustavnog pokretanja prenosa nadležnosti s države BiH na bh. entitet RS, ocjenjujući pri tom lažnom tezu Milorada Dodika da je veliki dio nadležnosti bh. entiteta RS prenesen silom na državni nivo Bosne i Hercegovine.

Bećirović u pismu podvlači kako nijedna nadležnost na nivo države BiH nije u postdejtonskom razdoblju prenesena silom, već demokratskim i pravnim putem u skladu sa procedurama propisanim Dejtonskim mirovnim sporazumom, Ustavom BiH i poslovnicima Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

-Za sve nadležnosti države BiH glasali su poslanici i delegati u Parlamentarnoj skupštini BiH iz svih naroda i oba bh. entiteta. Da je to potpuna istina potvrđuju, između ostalog, zapisnici i stenogrami sa tih sjednica - napominje Bećirović.

Kada je riječ o, kako je naveo, preddejtonskom prenosu nadležnosti, on ocjenjuje da su većina nadležnosti međunarodno priznate države Republike Bosne i Hercegovine, punopravne članice Ujedinjenih nacija, oduzete usljed višegodišnje primjene brutalne sile bez ikakve demokratske i pravne procedure.

-Pravosnažnim presudama sudova Ujedinjenih nacija utvrđeno je da su prije oduzimanja nadležnosti države Republike Bosne i Hercegovine počinjeni: udruženi zločinački poduhvati, genocid nad Bošnjacima, zločini protiv čovječnosti i drugi ratni zločini, uključujući istrebljenje, deportacije, protjerivanja, silovanja i druga nečovječna djela, teške povrede Ženevskih konvencija, progoni na političkoj, nacionalnoj i vjerskoj osnovi, kršenja zakona i običaja ratovanja, protivpravna zatvaranja i teroriziranja civila, uništavanje imovine velikih razmjera, oduzimanje i pljačkanje imovine...- navodi Bećirović u pismu.

Tvrdi dalje da ove pravne činjenice, detaljno opisane pravosnažnim presudama sudova Ujedinjenih nacija, jasno dokazuju da je jedino otimanje nadležnosti bilo ono koje je silom provedeno u međunarodno priznatoj državi Republici Bosni i Hercegovini.

To su neoborive činjenice, kaže Bećirović, a ne Dodikova zamjena teza.

Stoga on u pismu skreće pažnju na argumente koji idu u prilog, kako je ocijenio, povratka silom otetih nadležnosti međunarodno priznate države Republike BiH.

-Povratkom na snagu nadležnosti Republike BiH osiguralo bi se, između ostalog, da naša država postane istinska demokratska, pravna, evropska, socijalna, sekularna i građanska država, zasnovana na vladavini prava, individualnih sloboda i jednakosti, etničke, vjerske i spolne jednakosti, društvene pravde. Povratak nadležnosti Republike BiH omogućio bi pravnu i efikasnu zaštitu ljudskih prava, uključujući povratak svih izbjeglih i raseljenih lica u mjesta iz kojih potiču, kao i efikasnu i funkcionalnu zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast - smatra Bećirović.

Mišljenja je da je i legalno i legitimno pravo bh. građana da u narednom periodu zatraže povratak "silom otetih nadležnosti međunarodno priznate države Republike BiH".

U pismu traži od međunarodnih dužnosnika da informiraju međunarodnu javnost da bh. država, prema članu I/1, 1. rečenica, Ustava BiH, nije nova tvorevina sa aspekta međunarodnog prava. Ona je, kao država, nastavila postojanje međunarodnopravnog subjekta Republike Bosne i Hercegovine. 

Također, navodi između ostalog Bećirović, u slučaju jednostranog rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, država Bosna i Hercegovina se neminovno vraća na prethodni legalni ustavni poredak Republike BiH. S druge strane, manji bh. entitet RS ne može nikako opstati izvan okvira države BiH. Njegova alternativa je da postane ilegalna i odmetnuta paratvorevina. 

-U toku je otvoreni napad na ustavni poredak Bosne i Hercegovine. Imena i prezimena osoba uključenih u teško krivično djelo rušenja ustavnog poretka BiH su poznata. Pomozite državi BiH da se u svakom pogledu osposobi za efikasnu odbranu jer je to njeno neotuđivo pravo u skladu s domaćim i međunarodnim pravom. Nemojte ponavljati grešku iz 1990-ih godina kada je politika nemoralnog izjednačavanja dželata i žrtava ohrabrila protagoniste genocidne politike - poručuje u pismu Bećirović.

Pismo je uputio visokom predstavniku Christianu Schmidtu, šefu Delegacije EU i specijalnom predstavniku EU u BiH ambasador Johannu Sattleru, ambasadoru SAD-a u BiH Ericu Nelsonu, ambasadoru Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Matthewu Fieldu, ambasadorici SR Njemačke Margaret Uebber te ambasadorici Republike Francuske Christine Toudic.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Bećirović danas u Sarajevu s ambasadorima država članica Kvinte

Bećirović razgovarao s ambasadorom Namoorom

Bećirović s francuskom delegacijom: Zahvalnost Francuskoj na podršci rezoluciji o Srebrenici

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta