Svijet     | 10.12.2021. 20:45 |

Metropolitan muzej u New Yorku briše ime Sackler iz svojih umjetničkih galerija

FENA Internet

NEW YORK, 10. decembra (FENA) - Porodično ime Sackler, koja stoji iza vlasništva trenutno ugašene kompanije Purdue Pharma, bit će uklonjeno iz sedam izložbenih dvorana na kojima je do sada stajalo, objavio je u četvrtak slavni Metropolitan muzej umjetnosti u New Yorku.

Metropolitan muzej, poznatiji u široj američkoj javnosti kao Met, već je 2019. godine počeo odbijati finansiranje od te porodice, sada ozloglašene po svojoj ulozi u produbljivanju američke opioidne krize koja je ubila stotine hiljada Amerikanaca, navodi u tematskom prilogu Deutsche Welle. 

- Vjerujemo da je ovo u najboljem interesu muzeja i važne misije kojoj on služi - navela je porodica Sackler u zajedničkoj izjavi s muzejom Met.

Londonski muzej Tate i Nacionalna galerija, pariški Louvre, berlinski Jevrejski muzej i njujorški Guggenheim već su prekinuli odnose sa tom porodicom.

Sacklerovi su potomci braće Mortimera i Raymonda Sacklera, koji su preuzeli kontrolu nad farmaceutskom kompanijom Purdue Pharma 1962. godine.

Kompanija je postala ozloglašena po proizvodnji opioidnih lijekova OxyContina i Fentanila za koje se dokazalo da izazivaju veliku ovisnost.

Prema sudskim dokumentima, članovi porodice, od kojih su mnogi bili na izvršnim pozicijama i pozicijama u upravnim odborima, uporno su podržavali svoje direktore prodaje koji su nemilice 'gurali' te lijekove u promet i upotrebu vršeći pritisak i na ljekare dugo nakon što su saznali za njihove štetne efekte.

Purdue Pharma je kao kompanija ugašena u septembru ove godine nakon što je sudija u ovom predmetu dozvolio kontroverznu pravnu ponudu porodice Sackler u kojoj će oni isplatiti 4,5 milijardi dolara (skoro 4 milijarde eura), dio svog bogatstva, žrtvama i institucijama u zamjenu za imunitet od budućih tužbi vezanih za opioidnu krizu.

U 2021. godini zabilježen je ogroman porast smrtnih slučajeva od predoziranja u SAD-u, a istraživači vjeruju da je pandemija koronavirusa odigrala veliku ulogu u porastu tog uzroka smrti od 30 posto u odnosu na 2019. godinu. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

New York potresao rijetki zemljotres

Dvadeseto izdanje Bosanskohercegovačkog film festivala u New Yorku od 24. do 27. aprila

Kosovska ministrica: Rusija je ostala sama u pokušaju iskrivljavanja istine

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'