Svijet     | 10.12.2021. 17:25 |

Češki predsjednik Zeman odbio nominaciju novog ministra vanjskih poslova

FENA Internet

PRAG, 10. decembra (FENA) - Češki predsjednik Miloš Zeman izjavio je u petak da je odbio nominaciju ministra vanjskih poslova u narednoj vladi zbog rezerviranosti ministarskog kandidata prema Izraelu i prema saradnji s ostalim članicama centralnoevropskog savezništva.

Zeman navodi u saopćenju kako je spreman da odobri ostatak vlade, ali njegovo odbijanje postavlja pozornicu za zakonsku borbu s novim premijerom Petrom Fialom, čelnikom Građanskih demokrata desnog centra.

Fiala je podržao kandidata za ministra vanjskih poslova, Jana Lipavskog, iz liberalne Piratske stranke, koja je dio Fialine koalicije koja je pobjedila na izborima u oktobru.

Zeman, koji nije na čelu izvršne vlasti u okviru ustava, ali često je vršio pritisak na razne češke vlade, izjavio je da Lipavsky nema kvalifikacije za tu poziciju.

Zeman je izjavio da je odbacio “distancirani” stav Lipavskog prema Izraelu i Višegradskoj grupi zemalja centralne Evrope, čije su članice Poljska i Mađarska u sporenju s evropskim partnerima oko vladavine zakona.

Češka Republika ima snažne veze s Izraelom, i Fialina koalicija obećala je zadržati takvu poziciju.

Lipavsky je potpisao pismo s više od 400 ostalih poslanika u Evropi u februaru u kome se izražava protest protiv širenja jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

On se usprotivio izmještanju češke ambasade u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalem, što je jedan od Zemanovih ciljeva koji bi stavio Čehe u poziciju blisku Sjedinjenim Državama, koja je izazvala oštre kritike širom međunarodne zajednice. Češka je sada otvorila diplomatski ured u Jerusalemu.

Pirati su kritikovali mađarske partnere iz Višegradske grupe zbog, kako ih je stranački čelnik nazvao, “autokratskih tendencija”.

Također su kritikovali Zemanove afinitete prema Kini i Rusiji, iako Zeman to nije pomenuo u svom saopćenju.

Na osnovu ustava, predsjednik odobrava ministre koje je predložo premijer.

Fiala je izjavio da će pokrenuti sudski proces zbog Zemanovog odbijanja.

- Neophodno je da Ustavni sud jednom i zauvijek riješi pitanje autoriteta u imenovanju novih ministara u vladu – objavio je on na Twitteru, dodajući da će saopćiti naredni potez u ponedjeljak.

Očekuje se da Fialina vlada bude imenovana prije Božića, ali nije poznato koliko bi spor oko Lipavskog mogao uticati na tempiranje te objave, prenosi Reuters.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Češki poljoprivrednici ponovo protestuju u Pragu

Ministar Velagić povodom Dana nezavisnosti: Naše bogatstvo su različitosti koje trebamo njegovati

Češki farmeri traktorima blokirali centar Praga

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'