Bosna i Hercegovina     | 10.12.2021. 14:02 |

Oružane snage BiH dobile četiri nova američka helikoptera (VIDEO)

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. decembra (FENA) - Četiri američka helikoptera opšte namjene Bell Huey II, namijenjena Oružanim snagama BiH, sletjeli su danas u kasarnu "Rajlovac", gdje je održana tim povodom svečana primopredaja.

Riječ je o četiri helikoptera, čiji je ugovor o nabavi ukupne vrijednosti 38,539.378 američkih dolara, od čega je Bosna i Hercegovina sudjelovala s 4.360.000 dolara, odnosno 7,5 miliona konvertibilnih maraka, kroz program Foreign Military Sales (FMS). Preostali iznos osigurala je Vlada SAD sredstvima iz američkog programa pomoći prijateljskim zemljama Foreign Military Financing (FMF).

Na ceremoniji primopredaje obratili su se članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović, ministar odbrane BiH Sifet Podžić, ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson i načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović, koji su poručili da je isporuka ovih helikoptera dio procesa modernizacije Oružanih snaga BiH.

Komšić i Džaferović su zahvalili Vladi SAD-a na značajnoj finansijskoj pomoći za nabavku novih letjelica, koje će povećati manevarske sposobnosti i biti na raspolaganju u kriznim situacijama.

Rečeno je ovom prilikom da je potrebno nastaviti jačati Oružane snage BiH u interesu svih građana i ispunjavati obaveze kada je u pitanju evroatlanski put BiH.

Ovom nabavkom, rekli su učesnici ceremonije, OSBiH bit će omogućeno još bolje izvršavanje zadataka i povećanje njihovog kapaciteta, što će pomoći bržem ispunjavanju standarda evroatlantske zajednice.

Pogledajte https://www.fena.ba/video/6873

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1FpGGDwP_NZV_IgFQX8Q_fvA-_Z_4osAF?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Položeno cvijeće na Kovačima u okviru obilježavanja 32. godišnjice formiranja Armije RBiH 

Pripadnici Oružanih snaga BiH kreću u potragu za nestalim Dragom Tanaskovićem

Anušić: Nabava osam helikoptera Black Hawk velik i bitan trenutak za Hrvatsku

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'