Bosna i Hercegovina     | 10.12.2021. 13:34 |

Nedjeljom Caritasa pozvati čovjeka na rast u njegovom ljudskom dostojanstvu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10.decembra (FENA) - Uz Nedjelju Caritasa u Bosni i Hercegovini upriličena je pres-konferencija na kojoj je bilo riječi o aktivnostima ove organizacije.

Predsjednik Caritasa BiH vrhbosanski nadbiskup Vinko kardinal Puljić u obraćanju je u istakao ovogodišnji moto „Caritas u životu zajednice i pojedinaca”. Puljić je ovom prilikom istaknuo da svaki pojedinac raste u obitelji koja je zajednica ljubavi. Nedjeljom Caritasa želi se pozvati čovjeka na rast u njegovom ljudskom dostojanstvu kroz ostvarenje ljubavi, kroz prihvaćanje i poštivanje drugoga, jer na taj način postajemo graditelji zajedništva, jer sebe darujemo kroz komunikaciju ljubav, saopćeno je iz Caritasa.

Direktor Caritasa BiH Tomo Knežević je istakao da je djelovanje Caritasa u BiH, posebno u ovoj godini bilo opterećeno pandemijom COVID-19. On je podsjetio da je tokom prošle i ove godine Caritas BiH, trebao je proslaviti 25. godina postojanja, ali su se usprkos pripremljenih sadržaja čekala bolja i za zdravlje prihvatljiva vremena.

Knežević je kazao da su “neočekivana događanja i pojave, kao što su tijekom minulog vremena bili potresi, poplave i suše, zatim prisutna pandemija Covida-19 budili su i pozivala svakoga od nas na odgovorno postupanje i činjenje vezano za mjesto i ulogu naših Caritasa na svim razinama kako u životu pojedinaca tako i u životu svih naših zajednica.

-Ono što je najlošije jesu razmišljanja koja dovode u pitanje smisao i opravdanost postojanja Caritasa s riječima kako je vrijeme rata i poraća prošlo, a onda i izjave kako nam Caritas nije toliko potreban. Pri tom se zaboravlja činjenica kako ćemo uvijek imati siromaha i potrebnih, a širina karitativnog djelovanja stalno se povećava kako sadržajno tako i prostorno. Siromašnih i potrebnih imamo i imat ćemo u svojoj svakodnevnici i zato ne zatvarajmo oči i uši pred vapajima siromašnih i potrebnih. Neka naše karitativno činjenje bude plod osobne vjere u Boga i ljubavi prema bližnjem u nevolji - podvukao je Knežević.

Djelatnica Caritasa BiH Dijana Muzička istakla je važnost pomoći migrantima koju daje Caritas u Bosni i Hercegovini.

Ona je kazala kako je kroz Bosnu i Hercegovinu prošlo preko 82.707 migranata, izbjeglica i tražioca azila. Njihovo zadržavanje u Bosni i Hercegovini ovisi o njihovim željama kao i propusnosti europskih granica, u rasponu od sedam dana do tri godine. Prema izvješćima UNHCR-a, 211 osoba čeka na azil, 56 osoba živi u BiH s priznatim statusom izbjeglice, a 52 osobe sa statusom supsidijarne zaštite. U ovoj godini od 1. janura do danas pristiglo je oko 16.000 osoba. U brojevima prednjače osobe iz Afganistana, Bangladeša i Pakistana.

Caritas u Bosni i Hercegovini od prvog dana, temeljem odluke Upravnog vijeća Caritasa BiH i biskupijskih tijela uprave, uključeni su u pomaganje ljudima u pokretu kroz usluge, humanitarnu pomoć, smještaj kao i omogućavanje kvalitetnijeg života tijekom boravka u Bosni i Hercegovini.

U saopćenju s enavodi da je veliki dio rada Caritasa u BiH usmjeren je na zadovoljavanje osnovnih životnih potreba, kao što su hrana, higijena, obuća i odjeća, vreće za spavanje itd. Hrana se dijelila ili se još uvijek dijeli ovisno o programu i raspoloživim sredstvima, ali svakako treba napomenuti da su to topli obroci koje je Caritas Vrhbosanske nadbiskupije dijelio kroz Kompasov dnevni centar u Sarajevu. Caritas biskupije Banja Luke hranom je opskrbljivao kuhinju Crvenog križa u Bihaću za tople obroke u prihvatnom centru Lipa. Povremene donacije u hrani Caritas BiH je dostavljao na punkt Velečevo u Ključu.

Uz hranu dijeljene su vreće za spavanje, tenisice, majice, ruksaci, donji veš, cipele i druge osnovne odjevne predmete na svim lokacijama izvan i u prihvatnim centrima. Ukupno je podijeljeno više od 10.000 različitih paketa od početka 2021. godine, dok je od početka do sada ta brojka dostigla skoro 60.000 paketa i artikala.

Caritas proširuje svoju djelatnost na rad s djecom i mladima, nudeći pomoć u školskim zadacima, edukacije rada na računarima, tečajeve jezika kao i druge socijalne vještine. U isto vrijeme činjenica je da su potrebe lokalne zajednice velike i da je neophodno napraviti bolje uvjete u lokalnim zajednicama u kojima migranti žive.
Caritas podržavaju Caritasi iz Italije, Španjolske, Slovenije, Austrije, Amerike, ali i pojedinačne privatne donacije iz Švedske, Latter-Saint-Day humanitarne organizacije, Veleposlanstva Malteškog reda, Ministarstva vanjskih poslova Slovenije, Ministarstva inozemnih poslova Austrije i mnogih drugih. Mrežu partnerskih organizacija Caritas je gradio tri godine. Danas je to jedno stabilno partnersko okruženje u kojem svi partneri zajedno s Caritasom imaju isti cilj, a to je pomoći i vratiti dostojanstvo ljudima u pokretu. Partneri koji podržavaju rad Caritasa su svakako, Ministarstvo sigurnosti BiH, Služba za poslove sa strancima, Međunarodna organizacija za migracije (IOM) i UN agencije. Zajednički s Caritasom u BiH, (Caritas Bosne i Hercegovine, Caritas Vrhbosanske nadbiskupije i Caritas biskupije Banja Luka), implementiraju aktivnosti Centar za rad u zajednici Puž, Snaga žene, Merhamet, IPSIA, Centar za pastoral mladih 'Ivan Pavao II' Vrhbosanske nadbiskupije i Muzej ratnog djetinjstva“, saopćeno je.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Počinje tradicionalna akcija 'Paket ljubavi'

Održane posljednje obuke projekta 'EMPOWER'

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike i Caritas BiH zajedno u u projektu This

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo