Bosna i Hercegovina     | 09.12.2021. 18:32 |

Završen dokazni postupak na suđenju Hajrizu Doglodu za ratni zločin

FENA Duško Pucar

NOVI TRAVNIK, 9. prosinca (FENA) - Saslušanjem vještaka medicinske struke i iznošenjem završnih riječi Tužiteljstva i Obrane, u četvrtak je u Županijskom sudu u Novom Travniku završen dokazni postupak na obnovljenom suđenju Hajrizu Doglodu, majoru Armije Bosne i Hercegovine optuženom za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen 1993. godine.

Doglod je optužen da je kao pripadnik ABiH, u svojstvu zamjenika zapovjednika Samostalnog diverzantskog bataljuna, na lokalnom putu u mjestu Dubravica mučio i hicima u predjelu glave i gornjeg dijela tijela ubio Tomislava Trogrlića, koji je prethodno ranjen od strane nepoznatih vojnika prilikom kretanja preko Vjetrenice prema Vitezu.

Županijski sud u Novom Travniku je u prosincu prošle godine donio prvostupanjsku presudu kojom je Doglod osuđen na sedam godina zatvorske kazne, a odlukom Vrhovnog suda Federacije BiH iz lipnja 2021. ukinuta je presuda i predmet vraćen na ponovno suđenje.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Lazarela Porić prihvatila je u spis materijalne dokaze Tužiteljstva, iskaze svjedoka Rasima Omanovića, Ahmeta Hodžića, Almira Smrike, Seada Omanovića i Stipe Križanca.

Po naredbi Suda, saslušan je i Zdenko Cihlarž, koji je vještačio ozljede na tijelu oštećenog T.T.

"Prema medicinskoj dokumentaciji Odjela za patologiju Kliničke bolnice u Splitu od 20. 11. 1995. godine, te priloženoj fotodokumentaciji, navodi se da su posmrtni ostaci oštećenog bili u znatno izmijenjenom stanju i stanju jakog raspadanja. Posmrtni ostaci identificirani su od strane brata oštećenog, prema odjeći, patikama i zubnom kartonu. U nalazu se navodi da su kosti odvojene, ogoljene i dijelom prelomljene", rekao je vještak.

On je dodao da su, u vreći u kojoj su bile kosti, nađene i oštećena lubanja i čeljusti.

"Po sastavljanju fragmenata kosti u nalazu se navodi da je bio vidljiv defekt na lijevom sljepoočnom i na desnom tjemenom dijelu, okruglast, veličine jedan centimetar, koji odgovara izlaznoj prostrijelnoj rani, što je vidljivo i na dvjema priloženim crno-bijelim fotografijama. Na temelju ovih nalaza sam zaključio da je oštećeni zadobio najmanje jednu prostrijelnu ranu sa ulaznim otvorom na sljepoočnom dijelu lijevo, sa izlaznim otvorom na desnom tjemenom dijelu. S obzirom na smjer kretanja projektila, to je moglo dovesti do smrti oštećenog. Ne isključujem mogućnost da je oštećeni zadobio još neke druge ozljede, moguće i strijelne, da su kosti obrađene osnovnim postulatima sudske medicine", kazao je Cihlarž.

Branitelj Ramo Ajkić pitao je vještaka da pojasni na kakvu drugu medicinsku dokumentaciju je mislio, koju, kako je naveo u nalazu vještačenja, nije imao prilikom vještačenja.

"Nisam mislio ni na kakvu drugu dokumentaciju, ova koju imam bila je dovoljna za vještačenje. Tijelo je bilo u fazi raspadanja, tada se ne radi klasična obdukcija, nego pregled, što predstavlja zapisnik o sekciji koji je bio u dokumentaciji. Zapisnik o ekshumaciji nisam imao. Na fotodokumentaciji je pisalo samo ime kolegice koja je obavila pregled, a opis je dala u zapisniku", rekao je Cihlarž.

Nakon ispitivanja, branitelj je u cijelosti prigovorio na iskaz vještaka.

"Vještak u svom nalazu konstatira kad je nastupila smrt. Nije dao nikakvo objašnjenje i neovlašteno konstatira ovu činjenicu. Zapisnik o sekciji predstavlja nezakonito pribavljen dokaz, kao i fotodokumentacija. Nisu pribavljeni po zahtjevu Suda, Tužiteljstva ili po zahtjevu međunarodne pravne pomoći. Na fotodokumentaciji nema nikakvih sadržaja, niti se nešto objašnjava. Predlažem Sudu da zapisnik sekcije, kao i fotodokumentaciju, kao i zapisnik od 20. studenog 1995. godine, izdvoji iz spisa kao nezakonit dokaz", kazao je Ajkić.

Dokazni postupak time je završen, a i Obrana i Tužiteljstvo ostali su pri završnim riječima iznesenim u prvostupanjskom postupku.

Objava presude Hajrizu Doglodu zakazana je za 15. prosinca.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Ljevaković u Ahmićima obilježio 31. godišnjicu ratnog zločina nad bošnjačkim civilima

Türk: Umiranje od gladi u Gazi moglo bi predstavljati ratni zločin

Jedanaestorica oslobođena krivnje za ratni zločin

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta