Kultura     | 09.12.2021. 12:34 |

Programi Pravo ljudski film festivala

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9.decembra (FENA) - Drugi online festivalski program festivala “Pravo ljudski” pod nazivom “Naše prošle revolucije, naše buduće borbe” će biti dostupan u zemljama bivše Jugoslavije od 9. do 13. decembra.
Program prikazuje filmove u kojima se revolucije promišljaju, propituju i tako zamišljaju druge mogućnosti. Filmske priče o građanskim pokretima i ustancima pričat će nam kroz 8 filmova koji su obilježili neke od najvećih festivala krajem 2020. i početkom 2021., kao i manje poznate filmove, saopćila je pres-služba Festivala.

-Kada je forma odabrana, ona se može promijeniti, a to možemo nazvati revolucijom. Filmovi u ovom programu istražuju nove revolucionarne forme koje prepoznaju, ali također propituju i iznova osmišljavaju prethodne. Sada kada herojski popravak više nije uvjerljiv, čemu možemo težiti? Koji su politički horizonti mogući kada su institucije moći izgubile legitimitet, a kapitalizam je komodificirao čak i apokalipsu? Kroz ove filmove se naslanjamo na druga moguća društvena tijela, pa “nemojte se ozlijediti, još smo tu”, “oni kažu kriza, mi kažemo revolucija”- navodi programska selektorica festivala Adrianna Quena.

Šesnaesto izdanje Pravo Ljudski Film Festivala je podržano od Nacionalne fondacije za demokratiju (Vašington) i mnogih drugih partnera, dok je specijalni program Više od svega, željela sam još malo ostati - suvremeni brazilski film uz podršku Ambasade Brazila u Bosni i Hercegovini, saopćeno je.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Novakova: Raznolik filmski program sačinjen od 20 filmova u šest festivalskih dana

Otvaranje 17. izdanja Pravo Ljudski Film Festivala 17. septembra u kinu Meeting Point

Pravo Ljudski Film Festival završava filmom o izvanzemaljskim ekologijama

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!