Kultura     | 08.12.2021. 16:07 |

Spahić: Dan ljudskih prava je inspiracija za borbu za slobodu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. decembra (FENA) - Predsjednik Međunarodnog centra za mir (IPC) Ibrahim Spahić čestitao je 10. decembar, Dan ljudskih prava i saopštio imena dobitnika tradicionalnih nagrada IPC koje se dodjeljuju za izvanredna dostignuća pojedincima i institucijama povodom 10. decembra.

Nagrada "Sloboda" za doprinos humanizmu, kulturi i borbu za ljudska prava i slobode dodjeljuje se: Bosanskohercegovačkim rudarima za sindikalnu borbu, Global Public Diplomacy Net/GPDNet/ za promociju kulture mira, dijaloga i javne diplomacije u svijetu, Muzeju Sarajeva za valorizaciju i afirmaciju života stanovništva Sarajeva kroz povijest, generalnom sekretaru "TURKSOY" Dusenu Kasseinovu za lični doprinos afirmaciji kulturnih raznolikosti u UNESCO-u, donorskoj mreži u BiH za humanu misiju ljekara i donora.

Nagrada "Srebreno drvo" za doprinos prirodnoj baštini dodjeljuje se Greti Thunberg, za doprinos  borbi protiv klimatskog uništenja planeta JP Šumari za akcije pošumljavanja olimpijskih planina, akademiku ANUBiH fra Perici Vidiću, za jedinstveni likovni ciklus posvećen planinama i seoskim pejsažima, glumcu Leonardu Di Capriou borcu za zaštitu rijeka te novinaru, zaštitniku rijeka, Dinini Kassalu.

Nagrade se dodjelju 7. februara na otvaranju XXXVIII Internacionalnog festivala Sarajevska zima.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

U ponedjeljak u BKC-u u Sarajevu koncert za klavir i flautu

U Umjetničkoj galeriji izložba digitalnog slikarstva Kemala Hromića

Otvorena izložba art fotografije 'Fasade i interijeri gradova svijeta'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo