Bosna i Hercegovina     | 08.12.2021. 15:35 |

USAID i TK potpisali Sporazum za poboljšanje sistema javnih nabavki

FENA Saopćenje

TUZLA, 8. decembra (FENA) - Američka Agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Tuzlanski kanton danas su potpisali Sporazum u svrhu poboljšanja transparentnosti, ekonomičnosti i odgovornosti u postupku javnih nabavki.

Aktivnosti navedene u Sporazumu između USAID-ovog projekta E-uprava i Kantona oslanjaju se na postojeću saradnju između USAID-a i Agencije za javne nabavke Bosne i Hercegovine, a ojačat će sistem javnih nabavki Tuzlanskog kantona poboljšavanjem pravnog i institucionalnog okvira za centralizovanje postupka javnih nabavki. 

- USAID se fokusira na digitalizaciju i planira razvoj aplikacije za centralizovani postupak javnih nabavki u okviru Agencije za javne nabavke BiH - rekla je direktorica misije USAID-a u BiH Courtney Chubb.

Dodala je da će značajna sredstva koja USAID ulaže omogućiti kantonalnim vladama, između ostalih i vladi Tuzlanskog kantona, da prilikom nabavke postignu najbolji omjer cijene i kvalitete za radove, robu ili usluge, čime se smanjuje javna potrošnja u korist građana i privrednih subjekata u ovom Kantonu - saopćeno je iz USAID-a.

- Temeljem ovog Memoranduma o razumijevanju u Tuzlanskom kantonu uskladit ćemo module za poboljšanje sistema javnih nabavki, odnosno pravnog i institucionalnog okvira za centralizaciju javne administracije Tuzlanskog kantona - kazao je premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić. 

Ovim projektom, dodao je on, s jedne strane postižemo efikasnost i transparentnost postupka javnih nabavki, a s druge strane se povećava odgovornost i integrisanje ugovornih organa u procesu javnih nabavki, a konačni rezultat će biti digitalizacija i unapređenje centralnog nabavnog organa i centraliziranih postupaka javnih nabavki u Tuzlanskom kantonu.

Direktorica misije Chubb danas se sastala i s ministrom Esadom Džidićem u Centru za socijalni rad u Tuzli, gdje su razgovarali o saradnji između USAID-a i Federacije BiH na poboljšanju E-registara socijalnih davanja i korisnika socijalne pomoći, čime će se poboljšati transparentnost i integritet postupka javnih nabavki.

Projekt E-uprava sarađuje s partnerima u Federaciji BiH, među kojima je i Ministrastvo za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona i Centri za socijalni rad u Tuzlanskom kantonu. Korisnici socijalne pomoći će dobiti jednostavniji način prijave i efikasniji proces dodjele socijalnih davanja - navodi se u saopćenju USAID-a.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Mostar i Nikšić potpisuju Sporazum o prijateljstvu i suradnji

Halilagić čestitao Uskrs

Rama: Provedba sporazuma između Kosova i Srbije važna je za sigurnost na zapadnom Balkanu

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana