Svijet     | 08.12.2021. 09:54 |

Nastavak iranskih nuklearnih pregovora u četvrtak

FENA Internet

DOHA, 7. decembra (FENA) - Očekuje se da će se razgovori o oživljavanju iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. nastaviti u četvrtak, rekao je francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian, iako je dodao da strahuje da Iran odugovlači da bi dobio na vremenu.

- Situacija nije ohrabrujuća - rekao je francuski ministar vanjskih poslova Le Drian odboru francuskog parlamenta, misleći na sedmu rundu nuklearnih pregovora između Irana i velikih sila koja je počela 29. novembra i obustavljena u prošli petak.

- Imamo osjećaj da Iranci žele da to potraje. Što duže traju razgovori, to duže ne ispunjavaju svoje obaveze i približavaju se kapacitetu da dobiju nuklearno oružje - rekao je Le Drian.

Prema sporazumu iz 2015. koji su sklopili Teheran i šest velikih sila, Iran je ograničio svoj nuklearni program u zamjenu za oslobađanje od sankcija SAD-a, Evropske unije i UN-a, javlja Reuters.

Tadašnji predsjednik Donald Trump povukao je Sjedinjene Države iz sporazuma 2018. i ponovo uveo oštre američke sankcije, a Iran je počeo kršiti nuklearna ograničenja godinu dana kasnije.

Dok se u izvještajima Le Driana i iranskih medija očekuje da će se razgovori nastaviti u četvrtak, visoki zvaničnik američkog State Departmenta rekao je da Washington još nema potvrđen datum.

Cilj indirektnih američko-iranskih pregovora u Beču je da natjeraju obje strane da nastave sa poštivanjem sporazuma.

Međutim, prošlosedmične rasprave prekinute su s evropskim i američkim zvaničnicima koji su izrazili nezadovoljstvo zbog velikih zahtjeva nove iranske, tvrdolinijaške vlade pod antizapadnim predsjednikom Ebrahimom Raisijem, čiji su junski izbori izazvali petomjesečnu pauzu u pregovorima.

Visoki američki zvaničnik u subotu je rekao da je Iran odustao od bilo kakvih kompromisa koje je napravio u prethodnih šest rundi pregovora i iznio je dodatne zahtjeve.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

EU priprema nove sankcije Iranu

Iran proslavio 'uspjeh' svog napada na Izrael

Sjedinjene Države i saveznici planiraju nove sankcije Iranu

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana