Ekonomija     | 07.12.2021. 17:33 |

KS - Komisija obrađuje prijave za učešće na Svjetskoj izložbi EXPO 2020 Dubai

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. decembra (FENA) - Na Poziv za iskazivanje interesa i prijavu privrednih subjekata za paket podrške za učešće na Svjetskoj izložbi EXPO 2020 Dubai pristiglo je ukupno 149 prijava, od čega 97 prijava preduzeća, sedam turističkih zajednica i 45 projekata, konstatirala je danas na prvom sastanku Komisija imenovana rješenjem Ministarstva privrede Kantona Sarajevo (KS), saopćila je kantonalna pres-služba.

Komisija obrađuje prijave i lista privrednih subjekata s ukupno ostvarenim bodovima bit će objavljena na web-stranici Ministarstva najkasnije do petka ove sedmice.

Ministarstvo privrede KS će po okončanju Poziva izabrati 80 privrednih subjekata, turističkih zajednica i projekata kojima će biti na raspolaganju paket podrške za predstavljanje na Svjetskoj izložbi EXPO 2020 Dubai.

- Zadovoljni smo odzivom preduzeća, a što se tiče turističkih zajednica, mislimo da je moglo biti i više aplikacija. Međutim, iznenadio nas je odziv iz oblasti projekata. Dosta projekata je prijavljeno, što nam je indikator da u Bosni i Hercegovini postoji izuzetan projektni potencijal kojeg treba predstaviti vani i iskoristiti. Upravo to ćemo i uraditi na Svjetskoj izložbi u Dubaiju - izjavio je predsjednik navedene komisije Admir Čavalić. 

On naglašava da je Poziv realiziran na bazi metodologije koju je radio stručni tim ekonomista, koji je predvodio, te istakao prednosti te metodologije.

- Važno je naglasiti da ova metodologija ne daje nikakvu mogućnost Komisiji da izvrši utjecaj na mogući izbor prijava. Mi smo ovdje samo da izvršimo validaciju i verifikaciju Poziva i dostavljene dokumentacije i da izaberemo najbolje, ali ne na bazi naše diskrecione moći nego na bazi ustanovljene metodologije - pojasnio je Čavalić istakavši da je ovaj način obrade podataka jedinstven i neuobičajen u BiH.

Kako je naglasio, ova metodologija potpuno minimizira utjecaj ljudskog faktora, odnosno Komisije, a naglašava ulogu objektivnih indikatora i kriterija navedenih u metodologiji.

Što se tiče preduzeća, kriteriji bodovani u prvoj fazi su ekonomska pozicija, potencijal rasta i izvozna orijentisanost, inovativnost i održivost.

Javni poziv objavilo je kantonalno ministarstvo privrede 23. novembra. Bio je otvoren do 28. novembra, ali je zbog kratkoće roka produžen do ponoći 2. decembra.

 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Članovi Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova razgovarali s predstavnicima GIZ-a

AJB DOC Press - Poziv autorima za prijave na treći AJD Industry Days

PSBiH - Održana sjednica Komisije za vanjsku trgovinu i carine Predstavničkog doma

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo