Kultura     | 07.12.2021. 17:21 |

Predstava 'Hamlet' Zlatka Pakovića otvara ovogodišnje Tuzlanske pozorišne dane

FENA Anisa Mahmutović

TUZLA, 7. decembra (FENA) - Predstava "Hamlet" Williama Shakespearea u režiji Zlatka Pakovića otvorit će u petak, 10. decembra ovogodišnje Tuzlanske pozorišne dane koji će trajati do 20. decembra.

Riječ je o manifestaciji koja se u Narodnom pozorištu Tuzla održava 27. put, a ove godine program donosi devet predstava iz BiH, a neke od njih će zabilježiti premijernu izvedbu.

"Hamlet" je tragedija, ali ipak nadilazi taj oblik kroz izuzetan naglasak na unutrašnja previranja glavnog lika u predstavi. U preokretu glavnih dramskih događaja, Hamletovih unutrašnjih previranja - njegove dužnosti da osveti ubijenog oca, njegov bijes na moralno ugroženu majku i njegov osjećaj dužnosti preko vladajućih vjerskih obaveza, pružaju okvir za vanjsku akciju u predstavi.

- Ako govorite istinu, to je put koji nas vodi na gubilište, ali ima umiranja i umiranja, kao što možete živjeti kao kukavica ili hrabar čovjek, tako se i može i umrijeti kao kukavica ili hrabar čovjek. Biti ili ne biti, znači možete živjeti a ne biti, a možete umirati a biti - istaknuo je danas na konferenciji za medije režiser Paković.

Predstava "Hamlet" koja će biti premijerno prikazana publici u Tuzli je i kostimografijom maksimalno približena sadašnjem vremenu i situaciji u kojoj se nalazimo, a cjelokupna manifestacija je praznik kulture za Tuzlanski kanton, kao i goste iz mnogih gradova BiH.

- Počinje pozorišni praznik u kojem se uživa, glumci i predstave se ne takmiče nego predstavljaju. Praviti bilo šta u doba pandemije predstavlja podvig - ocijenio je direktor Narodnog pozorišta Mirza Ćatibušić.

Publika će na Tuzlanskim pozorišnim danima imati priliku pogledati i predstave "To nikad nigdje nije bilo" (Narodno pozorište Sarajevo), "U posjeti kod gospodina Greena" (SARTR), "Heroj nacije" (Narodno pozorište Mostar), "Ništa nas ne smije iznenaditi" (Pozorište mladih Sarajevo), "Viđenje Isusa Krista u kasarni V.P. 2507 - GK" (Joza Ivakić Vinkovci, HK Pečuh, UO Slavonski brodway i NP Tuzla), "Siročad" (Narodno pozorište Zenica), "Snjeguljica i čudno ogledalo" (ART Teatar Tuzla i NP Tuzla), "Isus sin čovječiji" (Hrvatsko narodno kazalište Mostar) i "Metoda" (Hrvatsko kazalište Pečuh).

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Dva 'Hamleta' na sceni Narodnog pozorišta Tuzla

Originalno čitanje 'Hamleta' ali i istorije u predstavi Narodnog pozorišta Tuzla

Odigrana premijera predstave 'Kralj Betajnove' u Narodnom pozorištu Tuzla

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom