Bosna i Hercegovina     | 07.12.2021. 15:48 |

Mandra: Namjera SNSD-a da spriječi glasanje iz inostranstva je pokušaj završetka etničkog čišćenja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. decembra (FENA) - Namjera SNSD-a da pokušaju onemogućiti glasanje državljana Bosne i Hercegovine iz inostranstva, a koju je danas najavio član predsjedništva te stranke Staša Košarac, nije ništa više nego pokušaj završetka u ratu započetog procesa etničkog čišćenja na prostoru entiteta RS, smatra zastupnik SDA u Parlamentarnoj skupštini BiH, Nermin Mandra.

U izjavi za javnost Mandra ističe da bilo kakve izmjene Izbornog zakona BiH, kojim bi se uskratila mogućnost glasanja velikom dijelu građana BiH u iseljeništvu, za SDA su neprihvatljive i nikada neće dobiti našu podršku.

-Učešće na izborima građana u iseljeništvu, a naročito onih koji su protjerani iz svojih domova na prostoru entiteta RS, nije nikakav „pokušaj majorizacije Srba“, kako to u nedostatku argumenata tvrdi Košarac, već pravo koje im je zagarantovano Ustavom BiH, Ustavom RS-a i Izbornim zakonom BiH. Nervozne reakcije iz SNSD-a potvrđuju ispravnost i svrsishodnost projekta zajedničkog nastupa probosanskih stranaka u entitetu RS, koji će omogućiti veću zastupljenost i snažniji glas onih politika čiji je interes zaštita države BiH i svih njenih građana. Takve reakcije i pokušaji uskraćivanja biračkog prava mogu rezultirati samo snažnijim angažmanom probosanskih stranaka na realizaciji projekta zajedničkog nastupa, a naročito većom izlaznošću građana BiH iz inostranstva na predstojećim Općim izborima, zaključuje Mandra. 

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Izetbegović traži od institucija BiH i EUFOR-a da spriječi masovna okupljanja u Srebrenici

Isak Dodiku: Više se ljudi sa mnom dnevno slika nego što dođe na tvoj politički skup u Banjoj Luci

Hota-Muminović: Razlozi za pokretanje štrajka neosnovani, a štrajk nezakonit

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'