Bosna i Hercegovina     | 07.12.2021. 15:06 |

Na području bivše Jugoslavije još se traga za oko 11.000 nestalih osoba (VIDEO)

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 7. decembra (FENA) - Regionalna grupa za nestale osobe (GNO) održala je sastanak s ciljem intenziviranja regionalne saradnje, razmjene informacija i rada s porodicama u traganju za preostalim nestalim osobama u regiji.

Predsjedavajući Kolegija direktora Instituta za nestale osobe (INO) BiH Marko Jurišić je na pres-konferenciji kazao da je rješavanje pitanja nestalih osoba regionalno pitanje i regionalni problem, te da se bez regionalne saradnje ne mogu postići učinkoviti rezultati.

On je iznio podatak da se u regiji, na području bivše Jugoslavije, još traga za oko 11.000 nestalih osoba, što je ogroman broj. Dodao je da se 7.628 osoba odnosi na Bosnu i Hercegovinu.   

- Dakle, 70 posto svih nestalih osoba na području bivše Jugoslavije se, nažalost, odnosni na našu zemlju, na BiH. Zato smo jako zainteresirani za uspješan nastavak regionalne saradnje - naveo je Jurišić.

Po njegovim riječima, članovi Regionalne grupe za nestale osobe su otvorili mnoga pitanja za koja se nadaju da će im pomoći da njihov rad bude uspješniji.

- Dogovorili smo stvaranje mehanizma pretrage ratnih vojnih arhiva, reviziju mrtvačnica u kojima su smješteni 'NN' posmrtni ostaci u regiji, dolaženje do dokumentacije i spiskova razmijenjenih osoba i ono što će najznačajnije utjecati na naše rezultate, a to je bolja razmjena informacija o potencijalnim lokacijama masovnih i pojedinačnih grobnih mjesta - istaknuo je Jurišić.          

Generalna direktorica Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) Kathryne Bomberger je kazala da je na teritoriji bivše Jugoslavije nestalo ukupno 40.000 osoba usljed sukoba koji su se desili u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i na Kosovu, a također i usljed krize koja je nastupila u Makedoniji 2001. godine.

Istaknula je da je izuzetan uspjeh da je 70 posto od ovih 40.000 nestalih osoba pronađeno na cijeloj teritoriji bivše Jugoslavije.

Po njenim riječima, to se nije desilo nigdje drugo na svijetu, nigdje drugo na svijetu nije pronađen toliki broj nestalih osoba.

- U ime Međunarodne komisije za nestale osobe, koja djeluje globalno, mogu potvrditi da je to tačno. Prije svega, odgovornost je države da pronađe nestale osobe. U skladu s međunarodnim pravom i Konvencijom o zaštiti osoba od prisilnih nestanaka, odgovornost je države da pronađe svaku nestalu osobu - istaknula je Bomberger.

Podsjetila je da je 2005. godine uspostavljen Institut za nestale osobe BiH, čija je obaveza da pronalazi sve nestale osobe, bez obzira na njihovu etničku, religijsku ili nacionalnu pripadnost, odnosno bez obzira na njihovu ulogu u samom sukobu.

Slično ovom institutu, uspostavljene su komisije za nestale osobe u Hrvatskoj, Srbiji, Kosovu i Crnoj Gori koje su mogle preuzeti ovu odgovornost da traže nestale, bez obzira na spomenute faktore.

Bomberger je napomenula da ICMP pomaže svim ovim državama i komisijama od 1996. godine da izgrade svoje kapacitete, kako bi bile uspješne u traganju za nestalim osobama.

- Nestale osobe ne poznaju granice, ni regionalne, ni međunarodne i upravo je zbog toga saradnja različitih država ključna za ovo. Prva stvar jeste da države moraju preuzeti odgovornost za pronalazak nestalih osoba, a druga stvar je da porodice nestalih trebaju dobiti odgovore - smatra Bomberger.

Napomenula je da su doneseni zakoni u svim državama regije, uključujući i BiH, sve države regije su potpisnice Konvencije o zaštiti osoba od prisilnih nestanaka, kako bi se porodicama nestalih osoba osiguralo da mogu ostvariti svoj prava na pravdu, na reparacije.

Bomberger je navela i da je do sada u ovoj regiji ekshumirano 8.000 masovnih i prikrivenih grobnica u toku samog rata, ali i nakon prestanka sukoba.

Podsjetila je da su, uz pomoć ICMP-a, počele identifikacije na osnovu analize DNK, što je još nešto što je tipično za ovu regiju, što nigdje drugo na svijetu nije rađeno.

Bomberger je istaknula da se od 2009. godine broj pronađenih masovnih grobnica smanjuje, te je sve teže pronalaziti masovne ili prikrivene grobnice, bez obzira na činjenicu što su ljudi iz Instituta za nestale osobe BiH svaki dan na terenu i rade.

Pogledajte https://fena.ba/video/6858

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1MqWYK5oy47LRyWpC9D0u1ZB2RZIYGQdT?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Predstavnici Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja razgovarali s predstavnicima ICMP-a

Ambasadorica Švedske posjetila ICMP tokom posjete Tuzli i Gradačcu

Samardžija s ekspertom Evropske komisije za reviziju projekta ICMP

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo