Bosna i Hercegovina     | 07.12.2021. 13:43 |

U zeničkoj bolnici umrlo pet pacijenata, smiruje se infekcija Covid-19 u Tešnju

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 7. decembra (FENA) - Kantonalna bolnica Zenica na današnji dan ima 67 hospitaliziranih pacijenata kod kojih je dijagnosticirana zaraza koronavirusom, od kojih je 12 smješteno na Odjelu za intenzivnu njegu zaraženih infekcijom Covid-19. Pet pacijenata je preminulo u zadnja 24 sata - potvrdio je Feni direktor KBZ-a Rasim Skomorac.

-Jutros smo imali prijem četiri nova pacijenta, od kojih nijedan nije vakcinisan. Inače je omjer hospitaliziranih koji nisu vakcinisani 90, a vakcinisanih 10-ak posto- podvukao je Skomorac.

Zenička bolnica, unazad 40-ak dana, kako je počeo “četvrti val”, u prosjeku dnevno ima između 60 i 80 hospitaliziranih pacijenata.

-Ne bih rekao da se situacija smiruje, kada je u pitanju broj pacijenata čije stanje zahtjeva hospitalizaciju. Prije nekoliko sam dana bio optimističan da se situacija smiruje, ali smo već sljedeći dam imali novih 15 prijema. Tako da, kada dnevno imate između 12-15 prijema, ne možemo govoriti da se stanje smirilo- upozorava Skomorac.

To je i razlog što, ističe Skomorac, još uvijek ne mogu promijeniti odluku o suspendiranju “hladnog operativnog programa”, koju su donijeli još 1. novembra, od kada se rade samo operacije koje imaju karakter hitnosti.  

Direktor Opće bolnice Tešanj Omer Bedak ističe, pak, kako je evidentno da se situacija u tom gradu, na sjeveru Zeničko-dobojskog kantona, smiruje.

-Danas imamo 21 hospitaliziranog pacijenata. Možda je rano govoriti, ali stanje se evidentno stabilizuje. Sama činjenica da smo ranije trošili i 40-ak boca kisika, a sada trošimo 20-ak, dovoljno govori da je situacija bolja. Manje je i zaraženih i hospitaliziranih- napominje Bedak.

Tešanjska bolnica nema uvjeta za respiratorni centar pa sve teže pacijente šalje na daljnji tretman u KBZ, gdje ih se, u slučaju potrebe, može priključiti na respirator. Polovica hospitaliziranih u OBT, napominje Bedak, koristi kiseoničku podršku. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Vlada ZDK usvojila izvještaj o utrošku sredstava za konsolidaciju i restruktuiranje KBZ-a

Grad Zenica: Zemljište i objekti Kantonalne bolnice Zenica vlasništvo Grada

Zenička bolnica iz sredstava Vlade FBiH nabavila i novi linerani akcelerator za Odsjek radioterapije

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'