Kultura     | 07.12.2021. 12:35 |

Pravo Ljudski Film Festival od danas do 17. decembra online

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. decembra (FENA) - Film zatvaranja 16. izdanja Pravo Ljudski Film Festivala "uživo" prikazan je sinoć u kinu Meeting Point Sarajevo. 

U pitanju je posthumanistički rad Izvanzemaljske ekologije (Retroflektori: astronaut, robot, vanzemaljac) redatelja Ralo Mayera koji je nakon filma imao i razgovor putem video linka s festivalskom selektoricom Adriannom Quenom.

Od danas, od 7. do 17. decembra festival se premješta u online format. U narednih 11 dana publika u BiH, regionu i šire imat će priliku pogledati 50 filmova ovogodišnjeg festivala raspoređenih kroz sedam selekcija na platformi: pravoljudski.org/film-festival

Publika iz BiH tako će danas imati priliku pogledati film Kamila i Uliks redateljice Diane Toucedo koji je otvorio i ovogodišnji festival "uživo", kreativni dokumentarac izveden u saradnji s filozofkinjama Donnom Haraway i Vinciane Despret.

Pored filma otvaranja Pravo Ljudski Film Festival danas predstavlja i filmsku selekciju Više od svega, željela sam još malo ostati – suvremeni brazilski film. Na programu se nalaze filmovi Santiago u režiji João Moreira Sallesa i Babilônia 2000 Eduarda Coutinhoa.

Santiago je dokumentarni rad o neuspjehu filma. Mada snimljen 1992. godine, režiser ga tada nije mogao montirati. Povratkom materijalima 2005. godine, počinje potraga za razlogom lošeg početka. Santiago je bio batler u domaćinstvu gdje je odrastao, bio je izuzetno obrazovan i čudesnog pamćenja čije su idiosinkrinazije ostavile dubok trag na porodično sjećanje. 

Babilônia 2000 donosi priču iz jutra  31. decembra 1999. godine, gdje filmska ekipa dolazi na Babilônia brdo u Rio de Janeiru, na kojem dva sirotinjska kvarta sa četiri hiljade stanovnika gledaju na glamuroznu rivu Copacabane. U ponoć, gomila posmatra vatromet i slavi Novu godinu. U narednih 16 sati, pet digitalnih kamera postavljenih širom brdovitog područja bilježe pripreme za feštu. Stanovnici se prisjećaju i otkrivaju svoja očekivanja za 2000. godinu.

Tri filma iz programa Zumiraj prava festival za mlade bit će dostupna od danas na festivalskoj platformi. U pitanju su radovi Nacrt utopije kreativnog dua Catarine De Sousa i Nicka Tysona te filmovi -9.4 dBA Alija Huremovića i Šupa Berina Rizvanovića koji su nastali na ovogodišnjoj 9. radionici kreativnog dokumentarnog filma Ko je vidio video?

Izdanje Pravo Ljudski Film Festivala održava se u hibridnom formatu, od 1. do 6. decembra (Kino Meeting Point i Filmski centar Sarajevo), nakon čega će filmovi biti dostupni online od 7. do 17. decembra na pravoljudski.org, saopćili su organizatori. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Svjetska premijera filma 'Hako' reditelja Josipa Pejakovića na međunarodnom festivalu u Beogradu

Projekcija filma 'Gdje je Anne Frank' u povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta

Otvoreno 17. izdanje Mostar film festivala

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti