Kultura     | 07.12.2021. 14:09 |

Nova knjiga Franje Topića naglašava značaj poštovanja vlastite zemlje

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. decembra (FENA) - Nova knjiga Franje Topića "Bosna i Hercegovina, moja domovina", u kojoj se autor prije svega osvrće na aktualnu situaciju u Bosni i Hercegovini, ali i šire s dosta općih tema kao što su dijalog, ekumenizam, konzumizam, natalitet i drugo, bit će predstavljena u četvrtak, 9. decembra u prostoru JU Bosanski kulturni centar KS.

Promotori će biti potpredsjednik ANUBiH akademik Mirko Pejanović, predsjednik BZK Preporod Sanjin Kodrić te prodekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta Oliver Jurišić, dok će skup moderirati Dražen Janko, saopćeno je iz HKD Napredak.

Riječ je o kolumnama objavljenim u Dnevnom listu od 2002-2003, Katoličkom tjedniku od 2005-2008, kao i o izabranim kolumnama, intervjuima i prigodnim govorima. 

U saopćenju se navodi da se knjiga sastoji od 75 kolumni vezanih za političke, vjerske i društveno-kulturne događaje u Bosni i Hercegovini, a autor također donosi i razne stavove sugestivne spoznaje o pojedinim događajima poput položaja i budućnosti Hrvata u BiH, posebno u Sarajevu.

Knjiga također donosi pojedine događaje iz crkvene problematike, osvrće se na smrt sv. pape Ivana Pavla II. kao i na izbor pape Benedikta XIV i pape Franje za poglavara Katoličke Crkve. Autor pronalazi papu Ivana Pavla II. kao neiscrpan izvor teme o zagovaranju mira u Bosni i Hercegovini, spominjući 263 intervencije Pape i Vatikana u pokušaju prekidanja sukoba u BiH.

Posebnu pozornost autor stavlja na potrebe prihvaćanja BiH svojom domovinom od bosanskohercegovačkih Hrvata i svih drugih građana. Na nekoliko stranica, kroz sva četiri poglavlja, Topić piše o značaju poštovanja, imanja i želje za uspjehom vlastite zemlje, ističući kako ni jedna zemlja, pored Hrvatske naravno, nema više kulturnih institucija (časopisi, radiji, kulturna društva) s hrvatskim predznakom od BiH.

- U ovoj zemlji je snažno prisutna kultura i tradicija Hrvata. Na nekoliko mjesta ističe kako je Vrhbosanska nadbiskupija među najstarijima (1089.) na ovim prostorima, ne zaboravljajući na franjevce, dominikance i redovnice. Prof. Topić na više mjesta ukazuje na konstrukcije koje se moraju promijeniti kako bi došlo do željenih rezultata i prosperitetne domovine BiH, ističući važnost povezanosti BiH i Hrvatske - navodi se u saopćenju.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Čestitka HKD Napredak povodom Ramazanskog bajrama

Središnja uprava HKD 'Napredak' donijela Odluku o osnivanju Kluba gospodarstvenika

Čestitka Središnje uprave HKD Napredak prigodom 32. obljetnice HVO-a

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'