Bosna i Hercegovina     | 07.12.2021. 12:35 |

McGaha preuzela komandnu dužnost NATO štaba Sarajevo (VIDEO)

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 7. decembra (FENA) - Brigadna generalica Pamela L. McGaha danas je na ceremoniji u Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u Sarajevu, preuzela komandnu dužnost NATO štaba Sarajevo od brigadnog generala Erica Folkestada.

Komandant Komande združenih savezničkih snaga Napulj, admiral Robert P. Burke kazao je da su se okupili danas na 17. primopredaji dužnosti komandanta NATO Štaba Sarajevo, opipljivom izrazu trajne predanosti Saveza da podržava institucije Bosne i Hercegovine dok provode reforme odbrambenog i
sigurnosnog sektora.

On je ocijenio da je dosadašnji komandant NATO štaba Eric Folkestad za vrijeme svog mandata uradio besprijekoran posao te da iz Sarajeva odlazi nakon što je ojačao odnose NATO-a s bh. institucijama, poboljšao blisku saradnju s Evropskom unijom i pomogao ljudima u BiH da se približe svojim težnjama za punom integracijom u Evropu.

Također je poželio dobrodošlicu brigadnoj generalici Pameli MeGaha, koja u Sarajevo dolazi s dužnosti komandantice 143. Komande logistike, Orlando, Florida, izrazivši nadu da će nastaviti nadograđivati sjajne uspjehe dok se nastavlja trajna predanost NATO-a miru, sigurnosti i prosperitetu ljudi BiH.

-Ovo je apsolutno važna misija. Ona zahtijeva da imamo pravi tim kao dio zajedničkog rješenja u potrazi za boljom budućnosti ovdje - kazao je admiral Burke.

Dosadašnji komandant NATO štaba Sarajevo brigadni general Eric Folkestad (KoV SAD-a) kazao je da je NATO štab Sarajevo svjedočio mnogobrojnim uspjesima Oružanih snaga BiH te da su sa zadovoljstvom podržavali ključne programe NATO Partnerstva za mir u interesu trajne sigurnosti i većeg prosperiteta za sve građane.

Kazao je da je NATO ove godina imao veliku čast da bude partner BiH u zajedničkim nastojanjima koja ne mogu opisati drugim riječima nego kao historijski i plemenit put da se građanima BiH pruži pomoć u interesu boljitka.

- Na kraju, timu NATO štaba Sarajevo ću reći da ste primjer vrijedan poštovanje kad je riječ o povjerenju, integritetu i časnoj službi i da mi je bila istinska čast i najveća privilegija služiti s vama. Došlo je vrijeme da ovu misiju predam narednom NATO komandantu koji će predvoditi ovaj stručni tim i nastaviti graditi budućnost na čvrstim temeljima proteklih 26 godina mira - poručio je.

Brigadna generalica McGaha zahvalila je na ukazanom povjerenju, posebno timu u NATO štabu Sarajevo, brojnim ambasadorima, civilnim liderima i pripadnicima i pripadnicama OS BiH.

- Nesumnjivo je da će promjene koje su naši partneri ostvarili u proteklih godinu dana imati ogroman i pozitivan učinak na kvalitet života - ne samo predanih pripadnika i pripadnica Oružanih snaga BIH i njihovih porodica - nego i njihovih širih zajednica – kazala je.

Na kraju je zaključila da je u proteklih 15 godina, kontinuirani rad u okviru NATO programa Partnerstvo za mir, rezultirao visoko sposobnom, novom generacijom vojnika koji redovno izvršavaju sigurnosne, mirovne, humanitarne i operacije podrške civilnim vlastima.

Pogledajte https://www.fena.ba/video/6857/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/15p4qB9hzbZs3zma7_l5FrOzAYyfvdcRw?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Stoltenberg: Članice NATO-a ne daju Ukrajini dovoljno municije

Klaus Iohannis najavio kandidaturu za novog čelnika NATO-a

Stoltenberg: NATO trenutno ne vidi nikakvu vojnu prijetnju od Rusije

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti