Ekonomija     | 07.12.2021. 12:36 |

Sarajevo Business Forum 2022. prilika za bh. drvno-prerađivačku inustriju

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. decembra (FENA) - Vodeće kompanije iz domena drvne industrije i proizvodnje namještaja iz BiH prepoznale su Sarajevo Business Forum (SBF) kao dobru platformu za promoviranje potencijala BiH kao atraktivne "nearshoring" destinacije za kompanije iz Evropske unije. Zaključak je ovo sastanka koji su rukovodeći ljudi BBI banke održali s privrednicima iz drvne industrije i proizvodnje namještaja.

Član Uprave BBI banke za korporativno bankarstvo i investicije Nedžad Gušić izjavio je nakon sastanka da ta banka zajedno s domaćim privrednicima prepoznaje "nearshoring" kao pristup koji u narednih pet godina može pozitivno promijeniti ekonomsku situaciju u BiH.

- Poduzetni ljudi, educirana radna snaga, prirodni resursi, pristup finansijama, kao i geografska blizina velikim tržištima čine našu državu dovoljno atraktivnom da bude pouzdan partner ekonomski razvijenijim zemljama iz Evrope, koje bi trebale razmotriti mogućnost realociranja svojih proizvodnih pogona iz drugih zemalja u BiH. Kompanije iz Evropske unije, prenošenjem proizvodnje u BiH, pored prethodno navedenih benefita, mogu rizik ponovnog poremećaja u lancima snabdijevanja svesti na minimum - dodao je Gušić.

Predsjednik Asocijacije drvoprerađivača BiH Suad Ećo istakao je da je Sarajevo Business Forum brend prepozntaljiv u svijetu i da će biti idealna prilika da prezentiraju mogućnosti i potencijale bh. drvno-prerađivačke industrije i otvore nova tržišta.

Adnan Smailbegović, direktor "Wood Team" i predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH kazao je kako je Sarajevo Business Forum prepoznatljiv brend i platforma putem koje poslovna zajednica, ali i bh. društvo u cjelini može ostvariti svoje interese.

Uime Uprave BBI banke, organizatora Sarajevo Business Foruma, Gušić je zahvalio privrednicima koji su pokazali spremnost da kroz svoje prijedloge i sugestije pomognu da sljedeći SBF, zakazan za 11. i 12. maj 2022., bude organizovan na način da puni benefit imaju naši poduzetnici i bh. firme, saopćeno je iz BBI banke.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Nova ponuda BBI stambenog finansiranja - BBI Banka pretvara 'riječi u kvadrate uz hipoteku 1 na 1'

BBI Banka najavila 13. 'Sarajevo Business Forum' diplomatskom koru u BiH

Uspješno završen prvi ciklus edukacija BBI Programa 'Mladi Talenti'

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti