Bosna i Hercegovina     | 07.12.2021. 13:47 |

Srednje škole u ZHŽ-u i dalje u štrajku, pregovora nema

FENA Mirza Efendić

ŠIROKI BRIJEG, 7. prosinca (FENA) - Generalni štrajk članova Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama u Zapadnohercegovačkoj županiji (ZHŽ) ulazi u treći tjedan, a nema naznaka da bi do dogovora i prekida štrajka moglo doći u skoro vrijeme.

Kako je Feni rekla predsjednica Sindikata Jasminka Petric, za štrajk postoji više razloga, a glavna dva su nepostojanje kolektivnog ugovora te nezadovoljstvo sindikalista visinom plaća.

- Nisu nas zvali ni Ministarstvo obrazovanja ni Vlada ZHŽ-a, a planiramo štrajkati dok nam ne ispune zahtjeve. Mi smo u rujnu dobili povećanje od 5 posto, ali to su iznosi od 45 maraka za profesore i oko 35 maraka ostalim djelatnicima. Lako se hvaliti u medijima da su nam povećali plaću dok je činjenica da će profesor početnik u ZHŽ-u imati plaću od oko 990 maraka, što je manje od federalnog prosjeka, dok će profesor s 20 godina radnoga staža ima plaću 1150 maraka, što je manje od plaće početnika u Hercegovačko-neretvanskoj županiji - kazala je Petric.

Iz Sindikata podsjećaju da je kolektivni ugovor istekao početkom 2019. godine, a nakon toga je s predstavnicima Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ZHŽ-a održano 28 sastanaka na kojima nije postignut dogovor o novom kolektivnom ugovoru.

Stoga je Sindikat stupio u generalni štrajk 24. studenoga, a od tada, po riječima predsjednice Sindikata, nije bilo nikakvog kontakta s predstavnicima županijske vlade.

Pokušali smo dobiti komentar iz Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ZHŽ-a gdje nam je rečeno da je ministrica na službenom putu.

Ranije je županijska ministrica obrazovanja Ružica Mikulić Feni kazala kako je Vlada ZHŽ-a nedavno povećala plaću prosvjetnim djelatnicima za 5 posto, a da nije mogla obećati dodatna dva povećanja od 5 posto u 2022. godini, što je tražio Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama.

- Nadam se da će biti dovoljno pameti i s jedne i s druge strane te da se štrajk neće razvući u nedogled – izjavila je tada ministrica Mikulić.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Dogovor o poboljšanju odgojno-obrazovanog rada u osnovnim i srednjim školama ZDK

Hrvatska: Gotovo 38.000 zaposlenih u obrazovanju nezadovoljno koeficijentima

Hota-Muminović u posjeti školama: Želimo vidjeti iz prve ruke kako napreduje reforma

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'