Bosna i Hercegovina     | 07.12.2021. 11:44 |

Herceg: Vlada HNŽ-a u cijelosti dijeli europske vrijednosti integriranja

FENA Saopćenje

MOSTAR, 7. prosinca (FENA) - Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Nevenko Herceg poručio je u utorak na online konferenciji Odbora europskih regija kako Vlada HNŽ-a u cijelosti dijeli europske vrijednosti integriranja i čvrsto je opredijeljena da se, kroz partnerstvo i suradnju, još snažnije uključi u taj proces i tako doprinese što skorijem prijemu BiH u članstvo EU.

"Izražavajući neskriveno zadovoljstvo što smo prepoznati kao županija koja može dati doprinos današnjoj temi i ukupnom regionalnom dijalogu, osobito zahvaljujem predsjedniku Radne skupine za odnose sa zapadnim Balkanom pri Europskom odboru regija i predsjedniku Jadransko-jonske euroregije, koje je i HNŽ članica od utemeljenja, županu susjedne nam Dubrovačko-neretvanske županije Nikoli Dobroslaviću, ali i svima vama jer prepoznajete i promičete uključivanje lokalne i regionalne vlasti u oblikovanje europske politike, osobito u kontekstu otklanjanja izazova koji pred BiH stoje u procesu prijema u članstvo EU", kazao je Herceg.

Naglasio je svjesnost da BiH, kao država u procesu pristupanja, mora ispuniti sve kriterije i da to ovisi isključivo "o nama i našoj spremnosti da u cijelosti preuzmemo i provedemo europske vrijednosti".

Premijer HNŽ-a je dodao kako su "pred nama ključni prioriteti iz Mišljenja Europske komisije koje smo dobili prije više od dvije godine, a koji, zbog složene političke situacije, nisu realizirani u onoj mjeri u kojoj se to od nas očekuje".

Izrazio je pritom bojazan kako bez dogovora ključnih političkih čimbenika neće biti moguće postići snažniji napredak.

"Kao jedan od ključnih izazova koji stoje pred BiH, uz ustavne reforme, je Izborni zakon i potreba njegove izmjene što je temeljni preduvjet da se konačno otkloni mogućnost da jedan narod drugome bira legitimne političke predstavnike. Bez izmjena Izbornoga zakona, BiH teško može računati na to da će u skoro vrijeme biti dio obitelji europskih zemalja. Odlaganje izmjena Izbornoga zakona i neprovedba odluka Ustavnog suda dodatno usložnjava političke prilike i usporava cjelokupni razvitak BiH", kazao je Herceg.

Istaknuo je i Sporazum o načelima izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH čija bi provedba, kako je naveo, poboljšala ukupne političke odnose i doprinijela bržem ispunjavanju ključnih prioriteta.

Imajući u vidu složenost Bosne i Hercegovine i nužnu potrebu otvorenog dijaloga i kompromisa o brojnim pitanjima, Herceg je izrazio očekivanje maksimalne uključenosti svih razina vlasti gdje županije, svakako, imaju istaknutu ulogu.

"Slobodan sam kao primjer uspješnog dijaloga istaknuti Vladu kojoj sam na čelu, gdje imamo zastupljene predstavnike tri konstitutivna naroda, te, uz puno rada i razumijevanja, uspijevamo odgovoriti na brojne izazove. Na tom tragu držim kako je potrebno, kroz uspostavljeni sustav koordinacije u procesu europskih integracija, osnažiti horizontalnu i vertikalnu koordinaciju svih razina vlasti u BiH kako bismo zajednički dogovorili dosljedno stajalište o svim pitanjima koja se odnose na EU", ustvrdio je Herceg.

Premijer Herceg je kazao kako vrijeme u kojem živimo više nego ikada traži koordinirane odgovore kako bismo stabilizirali ukupne političke prilike, uključili se u europsku obitelj, ali i postigli održiv gospodarski razvitak te omogućili građanima kvalitetne uvjete za život na ovim prostorima.

Vlada HNŽ, poručio je Herceg, kao i do sada spremna je, u sklopu svojih nadležnosti, uključiti se u aktivnosti usmjerene na što skorije ispunjavanje zadanih prioriteta u sva četiri područja - demokracija i funkcioniranje institucija, vladavina prava, osnovna prava i reforma javne uprave - koje BiH treba ispuniti kako bi počela pregovore o punopravnom članstvu.

"Uvjeren sam u to kako će nam na tom putu i dalje biti pružena ruka potpore vas, naših prijatelja iz Europskoga odbora regija, ali i drugih europskih institucija", zaključio je predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg u svom obraćanju.

Online skup, uz ostalo, bavi se temom proširenja Europske unije i suradnje EU s lokalnim i regionalnim vlastima u BiH i izazovima proširenja EU s kojima se suočavaju lokalne i regionalne vlasti.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Krišto: Budućnost naše regije ovisi primarno o našoj spremnosti da nastavimo suradnju

Macron se obraća naciji kako bi spriječio prelijevanje bliskoistočnih napetosti u Francusku

Premijer Herceg s turističkim novinarima iz Hrvatske

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo