Bosna i Hercegovina     | 06.12.2021. 16:38 |

KS - Novi javni poziv za prodaju hotela 'Igman'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. decembra (FENA) - Kantonalna agencija za privatizaciju Sarajevo objavila je novi javni poziv za prodaju hotela "Igman" s depadansom i pripadajućim zemljištem, na osnovu Odluke Vlade Kantona Sarajevo kojom se nakon neuspjele prodaje putem tendera, odobrava prodaja putem neposredne pogodbe u postupku male privatizacije, saopćeno je iz kantonalne pres-službe.

- Javni poziv za prodaju hotela "Igman" putem tendera objavljen je putem Kantonalne agencije za privatizaciju 15. septembra 2021. godine, a s obzirom na to da u predviđenom roku za prijavu ponuda Agencija nije zaprimila ni jednu prijavu, 19. oktobra ove godine Komisija je tender proglasila neuspjelim - izjavio je kantonalni ministar privrede Adnan Delić.

Dodao je i da je Nadzorni odbor Kantonalnog javnog preduzeća „ZOI '84“ Olimpijski centar Sarajevo d.o.o. Odluku o prodaji putem neposredne pogodbe donio nakon što je Komisija tender proglasila neuspjelim, a u skladu s Pravilnikom o postupku prodaje imovine i dionica ili udjela preduzeća i Pravilnikom o postupku prodaje metodom neposredne pogodbe.

- Ovim pravilnicima, prodaja putem neposredne pogodbe vrši se nakon neuspjele prodaje putem tendera ili aukcije i shodno tome, nakon neuspjele prodaje putem tendera, Nadzorni odbor donio je navedenu odluku u kojoj je utvrdio i kriterije za vrednovanje ponude - kaže ministar.

Naveo je i da početna cijena, po Odluci Nadzornog odbora KJP „ZOI 84“, od 6.926.000,00 KM predstavlja 75 procenata od prethodno definisane početne cijene (9.234.920,00 KM) koja je utvrđena na osnovu Elaborata o procjeni vrijednosti hotela "Igman" te depadansa i zemljišta uz hotel.

- Zainteresovani ponuđači dužni su uz ponudu dostaviti i Biznis-plan koji podrazumijeva zadržavanje hotelsko-ugostiteljske, sportsko-rekreativne djelatnosti ili djelatnosti iz domena zdravstvenih usluga te isto potvrditi i pismenom izjavom - pojasnio je ministar.

Kriterij plaćanja, navode iz Ministarstva privrede, podrazumijeva isključivo plaćanje u novcu, i to u periodu od tri godine od dana zaključenja ugovora, a u skladu s Biznis planom ponuđača koji će biti sastavni dio Ugovora.

Iz Ministarstva podsjećaju da je hotel “Igman” bio prodan 2008. godine ponuđaču „Full media“ d.o.o. Sarajevo, čija ponuda je bila jedina zaprimljena na javnom pozivu.

- Po okončanju čitave procedure, konačna ponuda "Full mediae" je sadržavala 3,5 miliona KM kao početnu cijenu i 14,5 miliona za nova finansijska ulaganja, odnosno rekonstrukciju, modernizaciju i opremanje objekta u periodu od dvije godine od dana zaključenja kupoprodajnog ugovora. Međutim, ponuđač je u nekoliko navrata tražio produženje roka za potpisivanje ugovora, a s obzirom na to da do potpisivanja istog nikad nije došlo, Komisija je prodaju proglasila nesupjelom 21.12.2009. godine - naveli su iz Ministarstva. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

U FBiH porasla vrijednosti prodaje poljoprivrednih proizvoda na zelenim pijacama

Porasla vrijednosti prodaje poljoprivrednih proizvoda na zelenim pijacama u FBiH

Dok čeka svog kupca, objekat Doma penzionera u Bihaću izložen propadanju

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom