Bosna i Hercegovina     | 06.12.2021. 14:45 |

BiH treba uspostaviti efektivan sistem reparacije za sve žrtve rata

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. decembra (FENA) - Poslanici i delegati iz oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Zlatan Begić, Nikola Lovirinović, Edin Mušić, Zlatko Miletić, Lazar Prodanović, Lidija Bradara, Alma Čolo i Marina Pendeš razgovarali su danas u Sarajevu sa specijalnim izvjestiocem Ujedinjenih nacija (UN) za promociju istine, pravde, reparacije i garancije neponavljanja zločina Fabianom Salvioliem.

Specijalni izaslanik UN-a Salvioli, koji boravi u višednevnoj radnoj posjeti našoj zemlji, kazao je kako je svrha njegove posjete upoznavanje sa mehanizmima i mjerama koje su vlasti u BiH poduzele na području istine, pravde, reparacije, obilježavanja sjećanja i garancije neponavljanja, a koje su donesene u cilju kažnjavanja teških kršenja ljudskih prava i humanitarnih zakona počinjenih tokom prethodnog rata u BiH.

Konstatirajući da je PSBiH, kao najviši zakonodavni organ u državi, prioritetni sagovornik institucija UN-a kada je riječ o ovoj oblasti,  Salvioli se posebno zanimao za trenutnu situaciju u vezi sa donošenjem zakonskih rješenja koja tretiraju oblast reparacije za civilne i vojne žrtava rata, kao i za stepen napretka u objedinjavanju ovih rješenja na nivou države.

Iznoseći različite stavove u vezi sa usvajanjem okvirnog zakona o pravima žrtava rata, poslanici i delgati PSBiH složili su se oko toga da donošenje ovog zakona predstavlja političko pitanje, te da trenutna politička kriza u zemlji i nedostatak političke volje dodatno usporavaju postizanje konsenzusa oko ove važne teme. Saglasili su se, također, da je Bosna i Hercegovina dužna da, u skladu sa međunarodnim konvencijama i dokumentima, uspostavi efektivan sistem reparacije za sve žrtve rata, te istakli da je implementacija tih zakonskih rješenja od suštinske važnosti za sve ljude u BiH.

Na sastanku je bilo riječi i o preporukama UN-a o ljudskim pravima u Bosni i Hercegovini, sa posebnim fokusom na pitanja tranzicijske pravde, zakonodavstva u oblasti ratnih zločina i segregacije u obrazovanju. S tim u vezi, rečeno je kako je Zakon o pravima žrtava torture BiH, po Strategiji za tranzicijsku pravdu, jedna od obaveza na čije se usvajanje još uvijek čeka, a da je neriješeno pitanje segregacije u obrazovanju u stalnom fokusu UN-ovog mehanizma zaštite ljudskih prava.

Zajednički je konstatirano da je u svim segmentima društva potrebno uspostaviti  otvoren, funkcionalan i produktivan dijalog o prošlosti Bosne i Hercegovine, s ciljem sprečavanja novih sukoba na ovom prostoru, bolje budućnosti za sve građane i konačne realizacije procesa katarze bosanskohercegovačkog društva.

Specijalni izvjestilac UN-a za promociju istine, pravde, reparacije i garancije neponavljanja zločina Fabiano Salvioli najavio je da će naredne godine o obavljenoj posjeti BiH podnijeti izvještaj u kome će vlastima u našoj zemlji biti date preporuke o potrebnim mjerama za adekvatno rješavanje uočenih kršenja ljudskih prava i humanitarnih zakona.

Na današnjem sastanku učestvovali su i predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

PSBiH - Poslanici nisu usvojili zaključke Kluba SNSD-a

PSBIH - Poslanici o predloženim zaključcima Kluba SNSD-a

Predstavnički dom PSBiH - Poslanici raspravljaju o političkoj situaciji u institucijama BiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'