Regija     | 06.12.2021. 14:18 |

Bregu: Sigurnosni izazovi EU i Balkana sve uže povezani

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. decembra (FENA) - Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu izjavila je na otvaranju šeste velike sigurnosne konferencije danas u Parizu da su sigurnosni izazovi Evropske unije i zapadnog Balkana sve uže povezani usljed niza novih globalnih prijetnji.

- Moramo se suočiti s tim da se nalazimo u samom središtu ovih izazova. Moguće je da ćemo se uskoro suočiti sa krizom, kako humanitarnom, tako i sigurnosnom, a s obzirom da su nam sigurnosna pitanja zajednička, zajednički bi trebao biti i naš odgovor - rekla je Bregu.

Dodala je da je, prema istraživanju SecuriMeter 2021. zapadnog Balkana, samo 37 posto građana regiona zadovoljno sigurnosnom situacijom u svojoj ekonomiji, dok njih oko dvije trećine ili više vjeruje da je važno raditi na rješavanju i borbi protiv terorizma, nasilnog ekstremizma, migrantske krize, teškog, organizovanog i finansijskog kriminala i kibernetičke sigurnosti.

- Naši zajednički napori se svode na koncept koji svaki građanin jasno razumije, a to je sigurnost. To znači ličnu sigurnost i sigurnost imovine, ali i odsustvo straha i nesigurnosti. To znači otpornost na radikalizam i ekstremizam, učinkovitu sigurnost granica i razumno upravljanje migracijama, iskorjenjivanje organizovanog kriminala i pratećih aktivnosti. U regionu se pojavljuje novi izazov, a to su klimatske promjene, kojeg također trebamo biti svjesni - istakla je Bregu.

Cilj konferencije je podržati napore na olakšavanju saradnje i koordinacije na Balkanu i između Balkana i Evropske unije, te potaći razmjenu dobrih praksi u pogledu pitanja unutrašnje sigurnosti među institucijama za provođenje zakona zapadnog Balkana, Francuske i drugih relevantnih evropskih aktera.

Zaključcima konferencije, koji će biti dostupni na internet stranici Vijeća za regionalnu saradnju nakon njihovog potvrđivanja, trebaju biti predložene daljnje aktivnosti i saradnja s ciljem unaprjeđenja regionalne saradnje u oblasti sigurnosti, saopćeno je iz RCC-a.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

U Sarajevu u maju Prva konferencija nacionalnih manjina u BiH

MO i OSBiH domaćini NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Otvaranje NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana