Svijet     | 06.12.2021. 13:12 |

Finansiranje prazničnog ruha u Beču

FENA Saopćenje

BEČ, 6. decembra (FENA) - Ulice Beča, koje su osvijetljene za Božić, ne samo da doprinose prazničnoj atmosferi, već su i važan faktor za privredu. Svečana rasvjeta daje dodatnu vrijednost Beču kao poslovnoj lokaciji. Trgovci i poduzetnici svake godine finansiraju 50 odsto troškova praznične rasvjete, drugih 50 odsto preuzimaju Grad i Privredna komora. Ova godina će biti izuzetak.

Četvrti lockdown u Beču ima ogroman uticaj na trgovinu. Zbog toga će Grad Beč i Privredna komora Beča obezbijediti dodatna sredstva i pokriti 75 odsto troškova montaže i demontaže ukrasnih lampica. Obično 50 odsto troškova rasvjete finansiraju trgovci, a drugih 50 odsto dolazi od Grada i Privredne komore, saopćio je Eurocomm-PR Sarajevo. 

- Gradu Beču je posebno značajno da u izazovnim vremenima postavi simbol Božićne čarolije kao znak svim Bečlijama da grad ne stoji i kao priznanje bečkim trgovcima za njihovu neumornu posvećenost. S tim u vezi me jako raduje da će Bečlijama biti omogućen dodatni dan za kupovinu, 19. decembra - izjavio je Peter Hanke, vijećnik za ekonomska pitanja.

- Ne mogu zamisliti Beč bez božićnih svjetala. Čak i u teškim trenucima doprinose pozitivnom raspoloženju i podsjećaju na to da su bečki trgovci tu za svoje kupce - iako trenutno samo preko Click & Collect ili online trgovina - izjavio je Predsjednik Privredne komore Beča, Walter Ruck.

Od 12. novembra 2021. godine do 10. januara 2022. godine 31 ulica u Beču će biti osvijetljena. Upotrebom 85 odsto led lampica za rasvjetu smanjuju se troškovi struje za čak 80 odsto.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Beč pooštrava mjere u borbi protiv uličnih trkača

Inicijativa Grada Beča smanjuje otpad prouzrokovan jednokratnim posudama za hranu i piće

Beč - Prvi put u svijetu testirano miješanje vodika sa plinom u kombinovanoj elektrani

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta