Bosna i Hercegovina     | 04.12.2021. 09:59 |

Scanlan: Brčko je primjer mirnog suživota, ali mora biti i primjer prosperiteta

FENA Saopćenje

BRČKO, 4. prosinca (FENA) - Brčko Distrikt, kojeg čine građani i Federacije BiH i Republike Srpske, uspješan je primjer poslijeratnog pomirenja i mirnog suživota koji entiteti, prema odredbama Konačne odluke, imaju obvezu podržati, poručio je prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Michael Scanlan.

„Neće biti novog rata u Distriktu, ali ostaje pitanje: hoće li biti prosperiteta? Vlasti Distrikta trebaju završiti nedavno započete reforme i poduzeti čvrste korake u borbi protiv korupcije i političkog pokroviteljstva ukoliko Brčko želi ostvariti svoj potencijal, osigurati prosperitetnu budućnost i, u konačnici, zadovoljiti uvjete potrebne za potpuno provođenje Konačne odluke Arbitražnog tribunala za Brčko“, naveo je Scanlan u svom priopćenju za javnost.

Dodao je kako jedinstveni administrativni status Distriktu omogućava da se ubrzaju reforme i ostvari konkretne dobrobiti za cijelu zajednicu. To, po njegovom mišljenju, nije bio slučaj tijekom proteklih deset godina te se, unatoč nedavnom napretku, uključujući i pravovremeno usvajanje proračuna ove godine, konkretni rezultati moraju postizati bržim tempom.

Supervizor je podsjetio sve političke stranke da je dužnost svakog javnog službenika, uključujući i šefove odjeljenja, raditi za građane Brčkog, a ne za političke stranke.

„Što se samih stranaka tiče, njih će na dan izbora ocjenjivati na osnovu poboljšanja kvalitete života u Distriktu, a ne na osnovu njihove retorike. Također je vrijeme da političke stranke prestanu klasificirati projekte kao aktivnosti koje su prilagođene ovoj ili onoj etničkoj grupi, u protivnom će izostati međunarodna financijska pomoć za ključne projekte u oblasti infrastrukture“, naglasio je Scanlan.

Poručio je kako će cjelokupna zajednica zajednički postići uspjeh ili će zajednički doživjeti neuspjeh.

„To je građanima Distrikta jasno, a mora biti jasno i političkim strankama. Ako nema razvoja infrastrukture, ako nema zapošljavanja državnih službenika na osnovu kvalifikacija i profesionalnog iskustva, ako nema provođenja antikorupcijskih mjera neće biti ni investitora, a ni otvaranja novih radnih mjesta“, dodao je.

Scanlan je podsjetio kako mladi Brčkog, bez obzira na njihovu nacionalnost, još uvijek odlaze, a da vlasti i službenici u javnim institucijama tek trebaju pokazati da će se stvari u Brčko distriktu zaista mijenjati.

„Istovremeno, obveza je svih građana, lokalnih medija i nevladinih organizacija da od svojih dužnosnika zahtijevaju vladavinu prava, da zahtijevaju pružanje usluga od njihovih organa javne uprave i da traže transparentnost proračuna, jer je Brčko Distrikt njihova zajednica, a prosperitet je njihovo pravo, ali na realizaciji ovih zahtjeva trebaju raditi svi“, zaključio je prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Michael Scanlan.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Skupština Distrikta dala suglasnost na Odluku o usklađivanju plaća

U Brčkom održan seminar za šahovske sudije

U Brčkom više udruženja upriličilo 'Bajramsku svečanost'

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'