Bosna i Hercegovina     | 03.12.2021. 19:13 |

Vlada ZDK produžila epidemiološke mjere za još 14 dana

FENA Saopćenje

ZENICA, 3. decembra (FENA) - Vlada Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) usvojila je prijedlog Kriznog štaba Ministarstva zdravstva i novom naredbom produžila primjenu epidemioloških mjera za još 14 dana, počevši od danas, 3. decembra.

Naredbe se odnose se na zdravstvene ustanove, higijensko-epidemiološke službe domova zdravlja, predškolske ustanove, obdaništa, ugostiteljske objekte, vjerske zajednice, pogrebna društva, organe uprave, općine/gradove, policiju i inspekcije, sudove, ugostiteljske objekte i obdaništa u ZFK.

Prema informaciji Instituta za zdravlje i sigurnost hrane (INZ), od 21. do 28. novembra potvrđen je 581 novi slučaj, a do sada je u ovom kantonu potvrđeno ukupno 19.948 slučajeva korona virusa. U istom periodu umrlo je 27 osoba, a opterećenje bolničkih kapaciteta je 102 hospitaliziranih krajem ovog perioda. Broj aktivnih slučajeva je 614.

Uzimajući u obzir da su vrijednosti indikatora prešle granicu između drugog i trećeg nivoa prenosa u zajednici, neophodno je insistirati na vakcinaciji kao jedinoj specifičnoj epidemiološkoj mjeri, kako bi se povećao obuhvat imunizacije stanovništva - navodi se u informaciji INZ-a.

Kada je u pitanju imunizacija, sa jednom ili dvije doze vakcinisano je 29,3 posto odraslog stanovništva, a ako se uzme u obzir da je oko 10 posto građana vakcinisano izvan BiH, vakcinu je dobilo oko 39 posto odraslog stanovništva ZDK.

Kantonalni premijer Mirnes Bašić pozvao je građane da poštuju epidemiološke mjere te da se vakcinišu kako bi se postizanjem kolektivnog imuniteta spriječilo nekontrolisano širenje infekcije tokom četvrtog talasa pandemije te izbjeglo donošenje restriktivnih epidemioloških mjera, saopćeno je iz Pres-službe ZDK.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Đaci u ZDK trenutno na proljetnom odmoru, preporuka da nenastavne dane imaju i za Bajram

Ramazanska čestitka premijera Pivića i predsjedavajućeg Huskića

Isak otvorio matematičko takmičenje za učenike iz Zeničko-dobojskog kantona

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo