Bosna i Hercegovina     | 03.12.2021. 16:10 |

JP Putevi Brčko obilježilo Međunarodni dan osoba s invaliditetom

FENA Saopćenje

BRČKO, 3. prosinca (FENA) – U povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, a u okviru projekta iz oblasti prometne kulture koji Javno poduzeće "Putevi Brčko" provodi u suradnji s Omladinskim centrom "Vermont", u petak su na nekoliko lokacija dijeljeni promotivni materijali u cilju povećanja svijesti građana da ne parkiraju svoje automobile na mjestima koja su namijenjena za osobe s invaliditetom.

Za potrebe parkiranja isključivo vozila osoba s invaliditetom u Brčkom su rezervirana 32 parking mjesta za koja se ne naplaćuje naknada za parkiranje. Ta parking mjesta posebno su obilježena vertikalnom i horizontalnom prometnom signalizacijom, a većina njih nije standardna nego imaju prošireni dio kako bi invalidnim osobama bio omogućen neometan izlaz iz automobila, priopćeno je iz JP "Putevi Brčko".

Pravo upotrebe mjesta za parkiranje vozila invalida ostvaruju osobe koje posjeduju znak pristupačnosti, odnosno međunarodni znak invalida, a u skladu s zakonom o osnovama sigurnosti prometa na putevima u BiH. Osobe koja posjeduju znak pristupačnosti mogu bez plaćanja naknade, također, parkirati na bilo kojem mjestu u sve tri zone naplate, uz uvjet da imaju vidno istaknut važeći znak pristupačnosti sa unutarnje strane prednjeg vjetrobranskog stakla te da isti odgovara vozilu na kojemu se koristi (registracija vozila).

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Centar „Nova nada” priredio Božićnu priredbu

Mostarski studenti tribinom obilježavaju Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Vlada TK na brojne načine podržava promociju sposobnosti osoba s invaliditetom

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu