Bosna i Hercegovina     | 03.12.2021. 14:50 |

FBiH - Potpisan Sporazum o saradnji s Vijećem organizacija osoba s invaliditetom

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. decembra (FENA) - Zamjenik premijera Federacije BiH i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača i predsjednik Vijeća organizacija osoba s invaliditetom Almir Šahmanija su, u prostorijama Ministarstva u Sarajevu, potpisali Sporazum o saradnji.

Sporazum je potpisan simbolično jedan dan prije Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, koji se obilježava 3. decembra.

Cilj sporazuma, pored potvrđivanja saradnje između Federalnog ministarstva i Vijeća organizacija osoba sa invaliditetom, jeste unapređenje prava i položaja osoba s invaliditetom i njihovih organizacija u FBiH, kako bi se u narednom periodu kreirala što bolja rješenja za osobe s invaliditetom.

Ministar Drljača je kazao da se nada da će Sporazum biti kratkog vijeka, uzimajući u obzir da se u proceduri nalazi Zakon o organizacijama i reprezentativnim organizacijama osoba s invaliditetom i civilnih žrtava rata.

- Usvajanjem ovih zakona konačno će se stvoriti zakonski osnov za veoma važno i složeno pitanje finansiranja osnovne djelatnosti reprezentativnih organizacija, dodjelu i pravdanje sredstava, a još bitnije, što će se utvrđivanjem reprezentativnih organizacija postići da imamo jasne partnere u kreiranju politika i rješenja oblasti invaliditeta - istakao je ministar Drljača.

Inače, Vijeće organizacija osoba s invaliditetom predstavlja ukupno devet različitih Saveza osoba s invaliditetom, koji zbog svoje pedesetogodišnje tradicije bavljenjem ovim pitanjima predstavlja partnera Federalnog ministarstva.

Iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike ovom prilikom čestitaju Međunarodni dan osoba s invaliditetom - 3. decembar, uz nadu da će u periodu do obilježavanja ovog dana naredne godine poteknuti aktivnosti koje će imati cilj osnaživanje osoba s invaliditetom i osiguranje inkluzivnosti i jednakosti, kroz stvaranje boljeg i pravednijeg društva za sve osobe s invaliditetom u Federaciji BiH, saopćeno je iz ovog ministarstva, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Sutra u Sarajevu sjednica Vlade FBiH

Vlada FBiH - Djeca iz povratničkih sredina poslala pisma podrške našim Zmajevima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo