Stranačke aktivnosti     | 03.12.2021. 12:14 |

Saopćenje za javnost SDBiH

FENA Saopćenje

Socijaldemokrate Bosne i Hercegovine pripremaju krivičnu prijavu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine protiv predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića zbog grubog umanjivanja zločina genocida.

Podsjećamo, hrvatski predsjednik Zoran Milanović prokomentarisao je glasanje Dragana Čovića predsjednika HDZ-a na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, u kojem su se svrstali na stranu zastupnika iz bh. entiteta RS koji podržavaju Milorada Dodika u stavu da ponište Odluku visokog predstavnika Valentina Inzka, o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH.

“To je moj stav. Postoje genocidi i genocidi. Postoji genocid nad židovskim narodima, u Ruandi, postoji genocid u Srebrenici, odnosno jedan događaj definiran kao genocid, a genocid ima vrlo širok raspon, postoji genocid u Drugom svjetskom ratu, postoji Jasenovac… Nije sve isto, kao što ni svaka žrtva nije ista. Najbolje je reći da je sve isto. Nije.“, kazao je Milanović.

Socijaldemokrate Bosne i Hercegovine smatraju da se ovakve izjave predsjednika Hrvatske na čijem se teritoriju dogodio genocid, ne mogu i ne smiju pojavljivati u medijskom prostoru, pogotovo sa ciljem degradiranja i revitalizacije zločina.

Socijaldemokrate Bosne i Hercegovine podsjećaju da je ovakav medijski istup predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića grubo umanjivanje zločina genocida u Srebrenici, koji je utvrđen pravosnažnim presudama međunarodnih i nacionalnih sudova, na koji način je počinio krivično djelo iz člana 145a stav (3) Krivičnog zakona Bosne i Hercegone (Zakon o dopuni krivičnog zakona BiH objavljen u “Službenom glasniku BiH” br: 46/21).

Press služba SDBiH

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Socijdemokrata BiH

Saopćenje za javnost SDBiH

Saopćenje za javnost SDBiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo