Svijet     | 03.12.2021. 11:36 |

Švicarska - U kantonima Geneva i Vaud u karantinu 2.000 osoba, većinom djece

FENA Internet

ZURICH, 3. decembra (FENA) - U švicarskim kantonima Geneva i Vaud 2.000 osoba je u karantinu, većinom djece, nakon što su primjećena dva slučaja zaraze omikron varijantom koronavirusa u međunarodnoj školi.

Geneva, sjedište međunarodne diplomatije i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koja je prošle sedmice upozorila na omikron varijantu koronavirusa, ranije je potvrdila jedan slučaj zaraze kod osobe koja se vratila iz Južne Afrike i drugi povezan s tom osobom.

- Nakon potvrde dvoje zaraženih omikron varijantom koji su bili kampusu Châtaigneraie Međunarodne škole u Genevi ove sedmice, kantonalne medicinske službe u Vaudu i Genevi zajednički su donijele odluku da smjeste u karantin sve učenike i osoblje kampusa na deset dana - navodi zdravstvena služba Geneve u saopćenju objavljenom u četvrtak navečer.

U Švicarskoj je  otkriveno nekoliko zaraženih novom varijantom koja se proširila na pet kantona. Ta zemlja je uvela zabranu putovanja iz Južne Afrke i obavezni karantin za putnike iz 23 zemlje, među kojima su Japan, Britanija i Kanada.

Vlasti su saopćile da se među onima koji su smješteni u karantin u Vaudu i Genevi nalazi 1.600 djece. Osim učenika, roditelji i ostala rodbina trebaju se testirati kako bi se ustanovilo da li su zaraženi novom varijantom virusa, prenosi Reuters.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Rusija odbacuje mirovnu konferenciju o Ukrajini u Švicarskoj

Kina će razmotriti učešće na planiranoj mirovnoj konferenciji o Ukrajini u Švicarskoj

Švicarska i Evropska unija o unaprijeđenju bilateralnih odnosa

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo