Bosna i Hercegovina     | 03.12.2021. 10:53 |

Ombudsmeni BiH - Osobe s invaliditetom ravnopravni članovi društva

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. decembra (FENA) - Međunarodni dan osoba s invaliditetom, 3. decembar, obilježava se u cijelom svijetu kako bi se povećala vidljivost osoba sa invaliditetom, kao i radi promocije prava i sloboda osoba s invaliditetom.

- Osobe sa invaliditetom su ravnopravni članovi društva, a osiguravanje jednakih uvjeta za život i učešće u svim društvenim aspektima, nije pitanje pružanja socijalne pomoći, nego je pitanje ostvarivanja osnovnih ljudskih prava i sloboda - navodi se u saopćenju Ombudsmena BiH povodom 3. decembra, Međunarodnog dana osoba s invaliditetom.

U saopćenju se navodi da u Bosni i Hercegovini još uvijek nije dovoljno razvijena svijest o potrebama, ali i mogućnostima osoba s invaliditetom, posebno iz razloga što sistem procjene zdravstvenog stanja tih osoba počiva na medicinskim, a ne na socijalnim kriterijima. Fokus  procjene je na tome šta osoba s invaliditetom ne može obavljati, a ne šta može.

Osobe s invaliditetom se nerijetko suočavaju s diskriminacijom po osnovu invaliditeta, kao i s predrasudama, naročito prilikom traženja zaposlenja.

Istraživanje koje su Ombudsmeni proveli za potrebe izrade dokumenta „Specijalni izvještaj o efikasnosti zakonskih rješenja o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini“, pokazalo je da poslodavci imaju predrasude spram zapošljavanja osoba s invaliditetom, jer su stava da te osobe ne mogu adekvatno obavljati poslove radnog mjesta.
 
Pandemija COVID-19, donijela je brojne izazove, kako za organe vlasti, tako i za osobe s invaliditetom, kao ranjivu grupu sa brojnim preprekama u svakodnevnom životu.

- Osobe s invaliditetom su dugo vremena bile isključene iz sistema opšteg obrazovanja, zbog predrasuda, diskriminacije, ali i zbog nedostatka asistenata u nastavi koji bi zadovoljili potrebe osoba sa invaliditetom. Globalna pandemija utjecala je na više dimenzija dobrobiti djece, posebno djece sa smetnjama u razvoju. COVID-19 produbljuje već postojeće nejednakosti i jasno je razotkrio stepen isključenosti osoba sa invaliditetom. Pandemija je još jednom naglasila da je rad na inkluziji osoba s invaliditetom imperativ - istaknuli su Ombudsmeni Bosne i Hercegovine.

Pozivaju sve relevantne aktere na bezuvjetnu primjenu međunarodnih standarda koje je Bosna i Hercegovina ratifikovala, kao i realizaciju preporuka UN Komiteta za prava osoba sa invaliditetom.

- Važnost participacije osoba s invaliditetom u procesima donošenja odluka od strane organa vlasti predstavljena je maksimom “Ništa o nama bez nas” - porućili su Ombudsmeni BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Centar „Nova nada” priredio Božićnu priredbu

Mostarski studenti tribinom obilježavaju Međunarodni dan osoba s invaliditetom

JP Putevi Brčko obilježilo Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'