Svijet     | 03.12.2021. 10:27 |

Novinarki Mariji Ressi dopušteno da otputuje u Oslo po Nobelovu nagradu

FENA Internet

MANILA, 3. decembra (FENA) - Filipinskoj novinarki Mariji Ressi bit će dopušteno da otputuje u Oslo kako bi mogla lično primiti Nobelovu nagradu za mir nakon što joj je sud izdao dozvolu da napusti tu zemlju jugoistočne Azije i posjeti Norvešku u ovom mjesecu.

Ressa, kojoj su uvedena putna ograničenja zbog sudskih procesa s kojima se suočava na Filipinima, podijelila je Nobelovu nagradu s ruskim istraživačkim novinarom Dmitrijem Muratovim, u znaku podrške slobodi govora širom svijeta.

To je prva Nobelova nagrada za mir dodijeljena novinarima od 1935. godine, kada ju je dobio Nijemac Carl von Ossietzky za otkrića programa ponovnog naoružavanja svoje zemlje nakon rata.

U odluci objavljenoj u petak, filipinski žalbeni sud odobrio je Ressin zahtjev da otputuje kako bi primila nagradu 10. decembra, navodeći da ona nije “u rizičnoj situaciji”.

Norveški Nobelov komitet odlučio je da ovogodišnja ceremonija dodijele nagrada bude održana u gradskoj vijećnici u Oslu uz prisustvo zvanica.

Ressin website, Rappa, saopćio je da joj je ukinuta novinarska licenca i da se protiv nje vodi nekoliko sudskih posupaka. Njene pristalice tvrde da je ona sudski proganjana zbog njenih kritika vladine politike, uključujući i njene osude krvavog rata protiv trgovaca drogom koji je pokrenuo predsjednik Rodrigo Duterte.

Ujedinjene nacije u ponedjeljak su zatražile od Filipina da dopuste Ressi da otputuje u Norvešku kako bi primila nagradu, prenosi Reuters.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Pod klizištem u Filipinima zatrpana dva autobusa s najmaje 11 ljudi

Jedna osoba poginula, deseci povrijeđeni i zgrade oštećene u potresu na Filipinima

Filipini i Australija potpisali sporazum o strateškom partnerstvu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo