Bosna i Hercegovina     | 03.12.2021. 09:26 |

Potrebe porodica nestalih i izazovi sa kojima se suočavaju u fokusu rada MKCK

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3 decembra (FENA) - Međunarodni komitet Crvenog krsta/križa (MKCK) organizovao je u Sarajevu konferenciju posvećenu temi nestalih osoba i izazovima sa kojima se njihove porodice svakodnevno suočavaju.

Konferencija je od 30. novembra do danas okupila više od 50 učesnika iz čitave BiH, uključujući i predstavnike porodica nestalih, članove Instituta za nestale osobe, psihologe i psihoterapute, uposlenike centara za mentalno zdravlje i centara za socijalni rad, predstavnike akademske zajednice, vjerske lidere i pravnike koji se bave pitanjima vezanima za nestale osobe u BiH. Za porodice nestalih, ovakve konferencije su od iznimnog značaja, jer je još veliki broj izazova sa kojim se suočavaju.

Isidora Graorac Štrkić iz iz Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske smatra da je veća angažovanost različitih aktera u pružanju podrške porodicama nestalih poželjna i prijeko neophodna.

Šef delegacije MKCK u BiH Elmir Camić je rekao da su potrebe porodica nestalih često zanemarene i zaboravljene.

 - Naš cilj je stvoriti jednu platformu za razmjenu iskustava, kreiranje sinergija i mreže znanja i podrške, koja će s jedne strane biti na raspolaganju porodicama nestalih osoba i ostalim akterima u Bosni i Hercegovini, ali s druge strane može poslužiti i kao centar ekspertize za eksportiranje tog iskustva u druge zemlje i kontekste širom svijeta koji se suočavaju sa sličnim problemima - kazao je Camić.

Tokom konferencije predstavljeni su i rezultati interdisciplinarnih istraživanja i MKCK programa stipendija za studente master i doktorskih studija, koji su se u svojim disertacijama odlučili baviti pitanjem nestalih osoba u BiH.  Mahir Huremović iz Kalesije je uz podršku MKCK odbranio master rad na temu „Institucionalni i vaninstitucionalni oblici socijalne zaštite porodica nestalih osoba na području Tuzlanskog kantona“, što je značajno doprinjelo i njegovom profesionalnom razvoju.

Porodice nestalih se suočavaju i sa velikim brojem izazova kada je i riječ o ostvarivanju svojih socio-ekonomskih i imovinskih prava. Razultati istraživanja zakonodavnog okvira koji reguliše navedna prava sprovedenog od strane grupe istraživača sa Pravnog fakulteta u Sarajevu pokazuju kompleksnost zakonodavnog okvira, nedostatak usklađenosti zakona na svim nivoima i činjenicu da porodice još nisu ostvarile pravo na restituciju u punom smislu.

U Bosni i Hercegovini porodice nestalih još tragaju za više od 7.600 svojih najmilijih. Moralna je obaveza svih nas da učinimo sve sto je u našoj moći kako bi doprinijelli rješavanju ovog pitanja, bilo to kao pojedinci i članovi zajednica u kojima živimo, bilo kao predstavnici akademske zajednice, vladinih ili nevladinih organizacija ili vjerskih vođa, poruka je konferencije, saopćeno je iz MKCK. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Porodice nestalih iz BiH na trećoj Međunarodnoj konferenciji MKCK o nestalim osobama

MKCK poslao konvoje s humanitarnom pomoći u Karabah

MKCK vjerovatno ukida finansijsku podršku za 25 afganistanskih bolnica

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta