Svijet     | 02.12.2021. 15:17 |

Iran predao nacrt prijedloga o ukidanju sankcija

FENA Internet

BEČ, 2. decembra (FENA) – Iran je predao evropskim silama, koje učestvuju u razgovorima o spašavanju nuklearnog sporazuma, nacrte prijedloga o ukidanju sankcija i poštovanju svojih obaveza, saopćio je vodeći iranski pregovarač u četvrtak, dok svjetske sile i Teheran pokušavaju oživjeti sporazum.

Objava je uslijedila četvrtog dana indirektnih razgovora između Irana i Sjedinjenih Država o potpunom vraćanju dvije strane u sporazum. Razgovori su nastavljeni nakon petomjesečne pauze izazvane izborom u junu iranskog predsjednika Ebrahima Raisija, antizapadnog tvrdolinijaša.

- Predali smo im dva nacrta prijedloga. Naravno da oni trebaju provjeriti tekstove koje smo im dali, i ako su spremni za nastavak razgovora, mi smo u Beču kako bismo ih nastavili – izjavio je novinarima šef iranskog pregovaračkog tima i zamjenik ministra vanjskih poslova Ali Bagheri Kani.

Evropski diplomata u Beču potvrdio je da su Iranci predali nacrte dokumenata evropskoj strani.

Na osnovu sporazuma, Teheran je limitirao svoj program obogaćivanja urana, kao eventualnog načina za stvaranje nuklearnog oružja, u zamjenu za ublažavanje ekonomskih sankcija, iako Iran tvrdi da nastoji proizvesti atomsku energiju u isključivo civilne svrhe,  prenosi Reuters.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

EU priprema nove sankcije Iranu

Iran proslavio 'uspjeh' svog napada na Izrael

Sjedinjene Države i saveznici planiraju nove sankcije Iranu

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana