Svijet     | 02.12.2021. 14:14 |

Izrael traži od svjetskih sila da prekinu razgovore u Beču s Iranom

FENA Internet

JERUSALEM, 2. decembra (FENA) - Izrael je u četvrtak zatražio od svjetskih sila da odmah prekinu pregovore o nuklearnom programu s Iranom, pozivajući se na izvještaj UN-ove agencije za nuklearni nadzor da je Teheran započeo proizvoditi obogaćeni uran s još naprednijim centrifugama.

- Iran provodi nuklearnu ucijenu kao pregovaračku taktiku i trebalo bi se odmah na nju odgovoriti trenutnim prekidom pregovora i provedbom oštrih mjera svjetskih sila - rekao je izraelski premijer Naftali Beneta u telefonskom razgovoru s američkim državnim sekretarom Antony Blinkenom, saopćeno je iz Ureda Beneta, prenosi Reuters.  

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopćila je u srijedu da je Iran započeo proces obogaćivanja urana do 20 posto čistoće u naprednim centrifugama IR-6 u svom nuklearnom postrojenju Fordow, ukopanom u planinu.

Iran i svjetske sile na razgovorima u Beču nastoje oživjeti nuklearni sporazum iz 2015. godine koji limitira iranski nuklearni program u zamjenu za ublažavanje međunarodnih sankcija.

SAD se povukao iz sporazuma 2018. godine za vrijeme administracije tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Sankcije Evropske unije protiv izraelskih ekstremista

Iran umanjio značaj izraelskog napada, nije nagovijestio odmazdu

Eksplozije u Iranu, američki mediji izvještavaju o izraelskim udarima

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'