Svijet     | 01.12.2021. 15:45 |

Kapacitet odjela za intenzivnu njegu na kritičnom nivou u Njemačkoj

FENA Internet

BERLIN, 1. decembra (FENA) - Situacija s koronavirusom u Njemačkoj je najteža od početka pandemije prošle godine, upozorilo je u srijedu državno udruženje za hitnu medicinu DIVI. 

Ako cifre nastave da rastu ovom brzinom, Njemačka će u narednih nekoliko sedmica prije božićnih praznika primiti više od 6.000 pacijenata s koronavirusom u jedinice intenzivne njege, navodi DIVI. 

Ljekari intenzivne njege pozvali su vlasti da brzo uvedu oštrije mjere za smanjenje fizičkog i socijalnog kontakta i razmotre privremenu blokadu kako bi se obuzdao porast novih infekcija, javlja Anadolija. 

Mnoge bolnice u najteže pogođenim žarištima koronavirusa u Njemačkoj ostale su bez kreveta u odjeljenjima za intenzivnu njegu i odgodile su sve nekritične operacije dok se zemlja bori s četvrtim talasom pandemije.

U jedinicama za intenzivnu njegu širom zemlje u utorak je bilo 4.636 teško oboljelih pacijenata od koronavirusa, od kojih je 2.383 na respiratorima, prema udruženju DIVI.

Unatoč novim ograničenjima koje su lokalne vlasti najavile prošlog mjeseca, broj zaraženih je i dalje visok, posebno u istočnim i južnim regijama zemlje, uključujući Saksoniju, Tiringiju i Bavarsku.

Institut "Robert Koch" (RKI) potvrdio je 67.186 novih infekcija u posljednja 24 sata, u odnosu na 45.753 slučaja prijavljenih u utorak.

Od posljedica virusa preminulo je još 446 osoba, što je najveći dnevni broj smrtnih slučajeva od sredine februara.

Prema institutu, skoro 865.000 osoba je još uvijek bolesno od COVID-19, što je alarmantna brojka koja nije viđena u prethodna tri talasa pandemije.

 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Avioni više neće prevoziti poštu unutar Njemačke

Nekoliko osoba poginulo u sudaru autobusa u blizini Leipziga

Baerbock: Humanitarne organizacije moraju biti u prilici da nesmetano dostavljaju pomoć u Gazu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo