Bosna i Hercegovina     | 01.12.2021. 15:06 |

Usvojen nacrt Zakona o socijalnom poduzetništvu Brčko distrikta BiH

FENA Saopćenje

BRČKO, 1. prosinca (FENA) - Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine usvojila je Nacrt zakona o socijalnom poduzetništvu Distrikta na prijedlog Odjela za gospodarski razvitak, sport i kulturu.

Kako je na konferenciji za medije kazao predstojnik Odjela Pero Gudeljević, radi se o pravnoj materiji koja je novost na prostoru BiH, a kojom se uređuje status i registar socijalnih poduzeća, uvjeti i postupak za stjecanje statusa socijalnog poduzeća, prestanak poslovanja, podrška razvoju socijalnog poduzetništva, kao i pitanja od značaja za socijalno poduzetništvo i socijalna poduzeća na prostoru Distrikta, priopćeno je iz brčanske Vlade.

Gudeljević je pojasnio kako se pod socijalnom ekonomijom podrazumijeva ekonomija čiji svrsishodni cilj nije ostvarivanje dobiti, te će kroz ovaj zakon biti regulirano da 49 posto dobiti ovih poduzeća može biti podijeljeno među vlasnicima kapitala, odnosno suvlasnicima firmi, što će biti jedan od uvjeta poduzećima za stjecanje statusa socijalnog.

"Socijalno poduzetništvo je inovativni, novi pristup i način rješavanja društvenih problema poput socijalnih, zdravstvenih, ekoloških pitanja kao i svega onog što Vlada, kroz druge programe, može teško ostvariti. Tu mislim na zapošljavanje kategorija stanovništva koje su teže za uposliti, dakle osoba koje spadaju u marginalne skupine, tako da će to biti jedan od osnovnih uvjeta za stjecanje statusa socijalnog poduzeća", kazao je Gudeljević.

Ovim zakonom ujedno se predviđa osnivanje vijeća ili savjeta za praćenje rada socijalnih poduzeća gdje će Vlada imati svoj utjecaj, a resorni odjel će voditi evidenciju o tim poduzećima i potvrđivati njihov status.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Vlada Distrikta osigurala oko milijun KM za štetu uzrokovanu afričkom svinjskom kugom

Za financiranje udruga umirovljenika Distrikta Vlada izdvaja 100.000 maraka

Vlada Distrikta izdvojila 600.000 KM za razvojačene branitelje

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta