Kultura     | 01.12.2021. 14:59 |

Knjiga Mire Kovača o 'hrvatskom pitanju' progovara iz posve novog kuta

FENA Tomislav Glamuzina

MOSTAR, 1. prosinca (FENA) - „U labirintu versajsko - vidovdanske Jugoslavije: Hrvatsko pitanje u očima francuske politike 1914.-1929.“ knjiga je autora prof. dr. Mire Kovača predstavljena u srijedu na Sveučilištu u Mostaru.

Bivši ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske i nekadašnji veleposlanik u Njemačkoj Miro Kovač u knjizi donosi saznanja o ulozi Francuske u procesu stvaranja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, ali i neka druga otkrića. Referirajući se na sintagmu „hrvatskog pitanja“ iz podnaslova, Kovač je to hrvatsko pitanje aktualizirao na današnje vrijeme i Bosnu i Hercegovinu.

- Pitanje Hrvata u Bosni i Hercegovini je emancipirano. Ta stigma koja je postojala jako dugo godina, više ne postoji. Mi danas u Hrvatskoj imamo u velikoj mjeri jedinstvo kada je riječ o tome da treba maksimalno podržati pitanje razrješenja položaja Hrvata u Bosni i Hercegovini na način da Hrvati budu ravnopravan i državotvoran narod - poručio je Kovač.

Rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić u pozdravnom je govoru kazao kako je „hrvatsko pitanje u očima francuske politike kroz jedno razdoblje sada aktualnije nego ikada u kontekstu sporazuma koji je Republika Hrvatska potpisala s Francuskom“.

Jedan od predstavljača knjige, sveučilišni profesor Božo Goluža kazao je kako se u novije vrijeme u hrvatskom medijskom pa i znanstvenom prostoru često može čuti kako je povijesni revizionizam neprihvatljiv.

- Međutim, zdrava logika govori kako svaka znanost, pa i povijesna, počiva upravo na reviziji, odnosno na uvažavanju novih saznanja. Nove spoznaje bacaju svjetlo na povijesne ljude i događaje. Tako je i ova knjiga dobrodošla, jer je autor znanstvenom akribicijom obradio dostupne dokumente, sviđalo se to nekomu ili ne, smatrao to netko revizionizmom ili nužnim povijesnim proučavanjem - istaknuo profesor Goluža.

Podsjetio je da se ove godine navršilo sto godina od donošenja tzv. Vidovdanskog ustava (28. lipnja 1921.), istaknuvši kako se „povijesni događaji ne mogu vaditi iz povijesnoga konteksta“ te da je navedeno razdoblje u podnaslovu „međuratni labirint kao ključ za otključavanje labirinta Drugog svjetskog rata“ što daje dodatnu vrijednost ovom djelu.

Direktorica nakladničke kuće Ana Babić, u čijoj je nakladi knjiga objavljena, kazala je kako je Kovačevo djelo objavljeno u biblioteci „Duh vremena“, gdje joj je i mjesto jer, kako je kazala, govori posebnom i složenom vremenu iz posve novog kuta.

- Biblioteka 'Duh vremena' želi svjedočiti vrijeme prošlo i vrijeme sadašnje, grabiti iz povijesne riznice ljudskoga duha i životne riznice kakvom se otkriva danas i ovdje - naglasila je Babić.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Predstavljen peti broj „Cleune“

Predstavljena knjiga "Pripovijest o dvoje zaljubljenih"

Objavljena knjiga Zorana Tomića 'Političke kampanje'

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta