Svijet     | 01.12.2021. 14:50 |

U Beču počeli razgovori o iranskom nuklearnom programu

FENA Internet

BEČ, 1. decembra (FENA) - Zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova i čelnik iranskog tima na razgovorima u Beču o nuklearnom programu te zemlje Ali Bagheri Kani u srijedu se sastao s predstavnicima tri evropske zemlje u Beču.

Dvije strane su tokom sastanka raspravljale o najbitnijim temama u aktuelnim razgovorima fokusiranim na ukidanje sankcija.

Ali Bagheri Kani tokom dana je održao sastanak s koordinatorom Zajedničke komisije Ureda guvenera UN-ove Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Enriqueom Morom i austrijskim ministrom vanjskih poslova Michaelom Linhartom.

Planirano je da se trećeg dana sedme runde razgovora Zajedničke komisije u Beču odredi okvir za pregovore o ukidanju sankcija protiv Irana.

Razgovori u Beču također imaju za cilj privoliti Sjedinjene Države da se vrate u Sveobuhvatni zjednički plan akcije (JCPOA), kako se zvanično naziva iranski nuklearni sporazum iz 2015. godine koji je napustio bivši američki predsjednik Donald Trump i ponovo uveo sankcije Islamskoj Republici, prenosi iranska državna novinska agencija IRNA.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Iran umanjio značaj izraelskog napada, nije nagovijestio odmazdu

Eksplozije u Iranu, američki mediji izvještavaju o izraelskim udarima

EU priprema nove sankcije Iranu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'