Svijet     | 01.12.2021. 13:30 |

Grad Beč ulaže 2,8 milijardi eura u zaštitu klime

FENA Saopćenje

BEČ, 1. novembra (FENA) - Austrijska prijestolnica usmjerava velika sredstva na javni prijevoz, obnovljive izvore energije i utopljavanje objekata. Fokus je stavljen i na širenje fotonaponskih sistema. U mjere za zaštitu klime 2022. i 2023. godine uložit će 2,8 milijardi eura. Do 2025. godine se planira proizvesti do pet puta više električne energije putem solarnih panela, nego prethodnih godina, saopćio je  Eurocomm-PR Sarajevo.  

Da bi se to postiglo, svake godine će se graditi onoliko fotonaponskih sistema koliko je izgrađeno u posljednjih 15 godina zajedno.

- Naš cilj da Beč bude klimatski neutralan do 2040. godine se ogleda u budžetu. Zaštita klime ima najveći prioritet, zbog čega se fokusiramo na električnu energiju, grijanje i mobilnost te izdvajamo najviše sredstava do sada - rekao je Jürgen Czernohorszky, ministar za životnu sredinu.

Novi centar za obnovljive izvore energije počet će sa radom 2022. godine. U izradi su i novi energetski prostorni planovi kojima grad može odrediti područja u kojima je za novogradnju dozvoljeno samo obnovljivo ili daljinsko grijanje.

- Pored zaštite klime, potrebne su nam jednako dosljedne mjere kako bismo osigurali da naš grad ostane prikladan za život, čak i kada postane toplije - smatra Czernohorszky.

Program finansiranja "Climate Model City" je efikasan alat u borbi protiv posljedica klimatskih promjena.  Svake godine se na projekte održive klimatske adaptacije u okruzima usmjeri dvadeset miliona eura. Ofanziva zelenih površina se također nastavlja i donosi 400.000 metara kvadratnih novih parkova i rekreativnih područja.

- Želimo da svi stanovnici Beča mogu voditi zdrav život, a za to je potrebna dobra i zdrava klima. Dosljednom politikom doprinosimo da Beč za 20 godina bude najbolji grad za život u svijetu - zaključio je Czernohorszky.

  

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Beč pooštrava mjere u borbi protiv uličnih trkača

Inicijativa Grada Beča smanjuje otpad prouzrokovan jednokratnim posudama za hranu i piće

Beč - Prvi put u svijetu testirano miješanje vodika sa plinom u kombinovanoj elektrani

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'